Kotlety rybne


Kotlety rybne goszczą w mojej kuchni raz na jakiś czas. Są ciekawą odmianą dla tradycyjnych filetów.  W sklepach można dostać co prawda gotowe kotlety rybne, lecz w smaku są o wiele gorsze od tych domowych. Przygotowując własne kotlety z ryby mam przynajmniej pełną kontrolę nad ich składem. Żadnych sztucznych dodatków chemicznych i konserwantów. Wyłącznie zmielona ryba i przyprawy. Zachęcam was gorąco do spróbowania! Trzeba jedynie dysponować maszynką do mięsa :-)

(6 sztuk)

Składniki:
– 0,5 kg ryby (np. dorsz, morszczuk, sola)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 1 łyżka kaszy manny
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– po szczypcie: bazylii, tymianku, mielonej kolendry i lubczyku (można zastąpić przyprawą do ryb)
– kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia kotletów

Jeśli używamy filetów mrożonych, najpierw je rozmrozić. Filety zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać do ryby. Dodać jajko, kaszę manną, bułkę tartą, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zamieszać. Formować średniej wielkości kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Smacznego!


Galeria zdjęć

Helen G.

kotlety-rybnekotlety-rybne1
loading...
loading...
Poprzedni Ryba po grecku
Nastepny Owoce

2 komentarze

  1. Krystian252
    28 listopada 2013
    Odpowiedz

    Czy kaszę manne do tego przepisu trzeba wcześniej ugotować? czy wsypuje się taką prosto z paczki sypką?

  2. Helen
    28 listopada 2013
    Odpowiedz

    Daje się sypką, prosto z paczki.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *