Zapiekanka rybna z groszkiem


Zapiekanka rybna z groszkiem

Jest ciekawym pomysłem na podanie ryby. Zapiekankę rybną z groszkiem wzbogaciłam o dodatek purée z ziemniaków i selera. Całość przykrywa sos beszamelowy i groszek. Danie jest trochę pracochłonne ale jego smak rekompensuje włożony trud. Polecam wam również rybę zapiekaną z pieczarkami i porem.

(Dla 5-6 osób)

Składniki:
– 80 dag filetów dowolnej ryby (np. soli, morszczuka)
– 4 ziemniaki
– 1 mały seler
– ½ puszki groszku konserwowego
– 10 dag żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
– 2 jajka
– 3 łyżki mleka
– 1 łyżka masła
– sok z cytryny
– tymianek, bazylia
– mąka do obtoczenia ryby
– sól, pieprz

Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 i 1/4 szklanki zimnego mleka
– gałka muszkatołowa
– 1-2 łyżeczki soku z cytryny
– sól, biały pieprz

Jak zrobić zapiekankę rybną z groszkiem?

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz, tymianek i bazylię. Filety moczyć w rozbełtanym jajku z odrobiną soli, a następnie w mące. Usmażyć.

Purée z ziemniaków i selera: Ziemniaki i seler obrać, pokroić na kawałki i ugotować razem  osolonej wodzie. Odcedzić. Dokładnie utłuc, dodać 3 łyżki mleka, 1 łyżkę masła i jajka pozostałe z panierki ryby. Wymieszać. W razie potrzeby posolić i dodać nieco pieprzu.

Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, rozmieszać, poczekać aż nieco zbrązowieje i wlać zimne mleko stale mieszając. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć usmażone kawałki ryby, polać je połową sosu beszamelowego, następnie wyłożyć połowę purée ziemniaczano-selerowego, resztę ryby, beszamelu i puree. Na wierzch położyć groszek i posypać startym żółtym serem. Wierzch zapiekanki posypać szczyptą tymianku i bazylii. Zapiekankę rybną z groszkiem wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200˚C i piec przez 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na 10 minut, by nieco stężała (łatwiej będzie się kroić).

Smacznego!


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Helen G.

loading...
Poprzedni Miodownik z kremem z kaszy manny
Nastepny Rafaello na krakersach

2 komentarze

  1. sniadankomania
    20 marca 2012
    Odpowiedz

    wygląda przepysznie!

  2. Dorota
    25 marca 2012
    Odpowiedz

    Wygląda super:-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *