Pizza tradycyjna


DSCN0439

Jeśli  tak,  jak ja lubicie cienkie to ciasto w pizzy, to serdecznie polecam mój przepis. Jest sprężyste i chrupiące ;)

(Dla 2 osób)

Składniki:
Ciasto:

– 1,5 szklanki mąki pszennej

– ½ szklanki ciepłej wody

– ok. ¼ kostki drożdży  (2-3 dag)

– 1,5 łyżki oleju

– ½ łyżeczki soli

– ½ łyżeczki cukru

*Sos do pizzy: jest trochę czasochłonny, jeśli nie macie czasu na jego gotowanie, polecam gorąco mój przepis na szybki sos do pizzy.

– 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)

– 1 spora cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka bazylii

– 1 łyżeczka oregano

– sól, szczypta chili

– cukier – 3 łyżki oleju

* zawsze mi trochę sosu zostaje (można go zamrozić lub wykorzystać np. do pulpetów mięsnych)

Do  kubeczka wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże i dodać cukier. Odczekać ze 3 minuty, aż drożdże zaczną fermentować (pójdą do góry). Szklankę mąki przesiać przez sito do dużej miski (resztę pozostawić na później). Dodać olej i sól. Wlać rozczyn do miski i zagnieść ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.

Sos: Cebulę drobno pokroić. Wrzucić do rondelka na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pomidory wraz z zalewą, sól, pieprz, chili, cukier, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tłuczkiem do ziemniaków delikatnie ugnieść pomidory. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić oregano.

Dodatki do pizzy:

– kilka plastrów szynki

– 3 plastry parzonego boczku (opcjonalnie)

– 20 dag pieczarek

– 15 dag sera żółtego (np. ementaler lub gouda)

–  ½ opakowania pokruszonej mozarelli (150g)

– oliwki

Szynkę i boczek pokroić w kosteczkę, pieczarki umyć, obrać i pokroić w grube plastry. Podsmażyć na łyżce masła, na koniec posolić i odcedzić z nadmiaru wody. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki odsączyć z wody i poprzekrawać na połówki.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto widelcem, aby równomiernie wyrosło. Posmarować cienką warstwą sosu,  posypać połową żółtego serem i mozarellą, na to położyć pieczarki, szynkę z boczkiem oraz oliwki.  Wierzch posypać resztą żółtego sera. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 220˚C i piec 15-20 minut. Spożywać od razu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pizza-tradycyjnapizza-tradycyjna1
loading...
loading...
Poprzedni Warstwowa sałatka z tuńczyka
Nastepny Placuszki dyniowe na słodko

6 komentarzy

  1. Szalona kuchnia
    24 września 2011
    Odpowiedz

    Mmm wygląda smakowicie, chyba zrobię jutro na obiad ;)

  2. Arvén
    24 września 2011
    Odpowiedz

    Pyszności! Uważam, że nic nie może się równać ze smakiem domowej pizzy :)

  3. MAUGUSTYNA
    25 września 2011
    Odpowiedz

    PYSZNA! wygląda nieziemsko! moje ukochane danie.
    p.s. muszę koniecznie wypróbować Twój sos!

  4. Helen
    25 września 2011
    Odpowiedz

    Sos można zrobić też ze świeżych pomidorów ale mnie nie chcę się sparzać skórki i ich kroić. Robię sos z pomidorów z puszki z wygody, a smak jest w zasadzie podobny:)

  5. Rena
    21 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Chyba zagoszczę u Ciebie na dłużej :-). Już nawet zareklamowałam Twojego bloga u mnie :-). Na 99% zrobię jutro pizze z Twojego przepisu jupi :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Bardzo mi miło :) Dziękuję*)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *