Placuszki dyniowe na słodko


DSCN7386

Dynię możemy wykorzystać nie tylko do zupy czy dodatku do gulaszu mięsnego ale także na słodko do placuszków. Smak dyni świetnie będzie komponował się z cynamonem :-)

DSCN7380

(ok. 30 sztuk)
Składniki:
– ok. 1 kg świeżej dyni

– 3 jajka

– 6 łyżek cukru

– 1,5 szklanki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 100g rodzynek (opcjonalnie)

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– olej do smażenia

 

 

Dynię umyć, obrać ze skóry, pestki usunąć. Miąższ zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Wbić jajka, dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier. Zamieszać. Dodać sok z cytryny, cynamon i szczyptę soli. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać placuszki posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną  i cukrem.

Smacznego!

Helen G.

DSCN7379DSCN7386

 

 

Poprzedni Pizza tradycyjna
Nastepny Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *