Placuszki z dyni na słodko


Placuszki z dyni na słodko

Pyszne z dodatkiem rodzynek, pachnące cynamonem. Dynię można wykorzystać wiele sposobów, nie tylko do zupy czy do gulaszu mięsnego ale także do placków na słodko. Smak dyni świetnie dobrze komponuje się z cynamonem :-) Placuszki z dyni na słodko to smaczny jarski posiłek. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach :)

(ok. 30 sztuk)

Składniki:

– 1 kg świeżej dyni

– 3 jajka

– 6 łyżek cukru

– 1,5 szklanki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 100g rodzynek

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Jak zrobić placuszki z dyni na słodko?

Dynię umyć, obrać ze skóry, pestki usunąć. Miąższ zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Wbić jajka, dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier. Zamieszać. Dodać sok z cytryny, cynamon i szczyptę soli. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placuszki z dyni podawać posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną i  cukrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placuszki-dyniowe-na-slodko1placuszki-dyniowe-na-slodko
loading...
Poprzedni Pizza tradycyjna
Nastepny Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *