Gulasz wieprzowy z dynią


Gulasz wieprzowy z dynią

Dynia kojarzy mi się z jesienią. Warzywo to odkryłam w zasadzie stosunkowo niedawno. Moja mama nigdy nie robiła przetworów z dyni, a szkoda, bo warzywo to jest naprawdę smaczne, chociażby w formie zupy-kremu z dyni czy placuszków na słodko z cynamonem. Dziś pomysł na pachnący curry gulasz wieprzowy z dynią. Idealny na ponure dni. Jego pomarańczowy kolor poprawia nastrój:) Gulasz wzbogaciłam dodatkiem marchewki.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 80 dag łopatki wieprzowej

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– ok.2 szklanki bulionu (może być z kostki)

– 1 malutka dynia

– 2 marchewki

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

–  po 1,5 łyżeczki majeranku i curry

– 1 czubata łyżeczka mąki

– 3 łyżki oleju rzepakowego

– posiekany koperek bądź natka pietruszki

– sól, pieprz

Jak zrobić gulasz wieprzowy z dynią?

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Włożyć do miski, dodać nieco oleju. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószyć majerankiem. Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę octu balsamicznego (wpływa na kruchość mięsa, smak i przyswajalność składników odżywczych), lecz nie jest to konieczne. Można wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej lub podsmażyć od razu, jeśli nie mamy na to czasu. Wpierw zeszklić cebulę na oleju, przełożyć do garnka, potem podsmażyć mięso. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, zalać 1,5 szklanki gorącego bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Dynię obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić w nieco mniejszą kostkę od mięsa. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Gdy mięso, będzie miękkie dodać do gulaszu i doprawić curry. Dusić jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Na koniec zaprawić gulasz mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Zamieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku gulasz solą albo pieprzem. Gulasz wieprzowy z dynią podawać na ciepło z ziemniakami purée, ryżem, bądź kaszą posypany posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

gulasz-wieprzowy-z-dynia3gulasz-wieprzowy-z-dynia1gulasz-wieprzowy-z-dyniagulasz-wieprzowy-z-dynia2
loading...
Poprzedni Ciasto Bounty
Nastepny Krokiety ze szpinakiem i mozzarellą

5 komentarzy

  1. Julia
    22 września 2014
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie:) Zdrowe tłuszcze w kuchni to podstawa.

    • Helen G.
      Helen G.
      22 września 2014
      Odpowiedz

      I tak też smakuje:)Polecam.

    • Olini
      5 października 2014
      Odpowiedz

      Potwierdzamy! Zdrowe oleje to podstawa pysznych potraw i można się po nich poczuć naprawdę lekko.

  2. Gawron
    22 listopada 2014
    Odpowiedz

    Świetny gulasz z wieprzowinką, takiego z dynią jeszcze nie jadłem, na pewno spróbuję.

  3. Galantyna
    24 listopada 2014
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie kombinacje – robię podobny gulasz:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *