Gulasz wieprzowy z dynią


Dynia kojarzy mi się z jesienią. Warzywo to odkryłam w zasadzie stosunkowo niedawno. Moja mama nigdy nie robiła przetworów z dyni, a szkoda, bo jest ona naprawdę pyszna chociażby w formie zupy- kremu z dyni czy placuszków na słodko z cynamonem. Dziś pomysł na pyszny gulasz wieprzowy z dynią i marchewką, z nutą curry.

Nie wiem jak Wy ale ja dużą wagę przykładam do tłuszczy, jaki używam w kuchni. Do smażenia w wysokiej temperaturze najchętniej sięgam po olej kokosowy, masło klarowane lub oleje tłoczone na zimno. Jednym z nich jest bardzo popularny olej rzepakowy, lecz większość z nas kupuje ten rafinowany, który pozbawiony jest wielu cennych składników. Najzdrowszy olej rzepakowy to taki, który tłoczony jest na zimno, niefiltrowany oraz nieoczyszczony, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D, E, K. Sięgnęłam właśnie po taki naturalny olej rzepakowy Olini i powiem Wam, że tak jak zwykły rafinowany jest praktycznie bezbarwny i bezzapachowy, tak ten ma żółtą barwę i przyjemny zapach, a nawet wyczuwalny ziołowy smak. Można go stosować nie tylko do smażenia, pieczenia ale i także na zimno do sałatek i różnego rodzaju sosów. Ciekawostką jest fakt, iż potrawa przygotowana z jego udziałem nie chłonie tyle tłuszczu, co w ma miejsce w przypadku oleju rafinowanego. Ponadto olej rzepakowy tłoczony na zimno pod wpływem wysokiej temperatury nie traci swoich wartości odżywczych. Zachęcam zatem do spróbowania, gdyż nie tylko potrawy zyskają na smaku ale również dostarczymy naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych ;-)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 80 dag łopatki wieprzowej

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– ok.2 szklanki bulionu (może być z kostki)

– 1 malutka dynia

– 2 marchewki

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

–  po 1,5 łyżeczki majeranku i curry

– 1 czubata łyżeczka mąki

– 3 łyżki oleju rzepakowego

– posiekany koperek bądź natka pietruszki

– sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Włożyć do miski, dodać nieco oleju. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószyć majerankiem. Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę octu balsamicznego (wpływa na kruchość mięsa, smak i przyswajalność składników odżywczych), lecz nie jest to konieczne. Można wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej lub podsmażyć od razu, jeśli nie mamy na to czasu. Wpierw zeszklić cebulę na oleju, przełożyć do garnka, potem podsmażyć mięso. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, zalać 1,5 szklanki gorącego bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Dynię obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić w nieco mniejszą kostkę od mięsa. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Gdy mięso, będzie miękkie dodać do gulaszu i doprawić curry. Dusić jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Na koniec zaprawić gulasz mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Zamieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku gulasz solą albo pieprzem. Podawać gulasz na ciepło z ziemniakami puree, ryż bądź kaszą posypany posiekanym koperkiem lub pietruszką

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

gulasz-wieprzowy-z-dynia3gulasz-wieprzowy-z-dynia1gulasz-wieprzowy-z-dyniagulasz-wieprzowy-z-dynia2
loading...
loading...
Poprzedni Ciasto Bounty
Nastepny Krokiety ze szpinakiem i mozarellą

5 komentarzy

  1. Julia
    22 września 2014
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie:) Zdrowe tłuszcze w kuchni to podstawa.

    • Helen G.
      Helen G.
      22 września 2014
      Odpowiedz

      I tak też smakuje:)Polecam.

    • Olini
      5 października 2014
      Odpowiedz

      Potwierdzamy! Zdrowe oleje to podstawa pysznych potraw i można się po nich poczuć naprawdę lekko.

  2. Gawron
    22 listopada 2014
    Odpowiedz

    Świetny gulasz z wieprzowinką, takiego z dynią jeszcze nie jadłem, na pewno spróbuję.

  3. Galantyna
    24 listopada 2014
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie kombinacje – robię podobny gulasz:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *