Krokiety ze szpinakiem i mozzarellą


Krokiety ze szpinakiem i mozzarellą

To smaczne, wegetariańskie danie o wyrazistym, lekko pikantnym smaku. Zamiast mozzarelli możecie użyć także fety, jak w przepisie na naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą. Uwielbiam szpinak w każdej postaci. Krokiety ze szpinakiem i mozzarellą to dobry pomysł na obiad, bądź obiadokolację. Część krokietów zamroziłam, by móc się cieszyć nimi w późniejszym czasie.

(ok.12 sztuk)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

– 1,5 szklanki mleka (300 ml)

– 1,5 szklanki wody

– 2 jajka

– ok.300g mąki

– 3 łyżki oleju

– sól

Farsz:

– 2 opakowania mrożonego szpinaku (900g)

– 1 cebula

– 2 łyżki masła

– 5-6 ząbków czosnku

– 2 kulki mozzarelli

– sól, pieprz

– szczypta chili

– mielona gałka muszkatołowa

Panierka:

– 2 jajka

– 3 łyżki mleka

– sól

– bułka tarta

Jak zrobić krokiety ze szpinakiem i mozzarellą?

Ciasto: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Cebulę drobno posiekać. W garnku roztopić masło wpierw zeszklić cebulę, następnie dodać zamrożony szpinak i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Doprawić solą, pieprzem, chili i gałką muszkatołową. Na koniec dodać przeciśnięty przez czosnek i pokrojoną mozzarellę, podusić chwilę, aż ser się rozpuści. Na każdy placek nakładać porcję farszu, zwijać boki i całość zawijać w rulon. Następnie obtoczyć krokiety w rozbełtanym jajku z mlekiem i szczyptą soli, a następnie w bułce tartej. Krokiety smażyć na złoty kolor z obu stron na niedużym ogniu. Krokiety ze szpinakiem i mozzarellą podawać z kubkiem barszczu czerwonego.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

krokiety-ze-szpinakiem-i-mozarellakrokiety-ze-szpinakiem-i-mozarella1
loading...
Poprzedni Gulasz wieprzowy z dynią
Nastepny Sos mięsno-pomidorowy do makaronu

7 komentarzy

  1. Marzena
    28 września 2014
    Odpowiedz

    O jejku ale mi smaku znów narobiłaś :) Kocham szpinak a tego dania to muszę kiedyś spróbować

  2. Brzeski
    29 września 2014
    Odpowiedz

    Pieknie wygladaja i na pewno sa pyszne!! Ja uwielbiam szpinak i moj maz tez, to na pewno beda mu smakowac. Ja czesto robie ciasto szpinakowe, za ktorym moja rodzinka przepada, a Twoj przepis Helen,wyprobuje, na pewno go
    polubia! Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:):)

    • Iszczyk
      6 grudnia 2014
      Odpowiedz

      czy mogłaby Pani wstawić link do tego ciasta szpinakowego? Też uwielbiam szpinak, ale nie wszystkie przepisy internetowe są sprawdzone, dlatego polegam na osobach, które już wcześniej przyrządzały daną potrawę.

  3. Krystyna
    6 listopada 2014
    Odpowiedz

    Nigdy takich krokietów nie jadłam, ale wyglądają smakowicie i będę musiała spróbować. Przepis raczej prosty, wiec na miarę moich zdolności kulinarnych;)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 listopada 2014
      Odpowiedz

      Tak, przepis jest stosunkowo łatwy więc można śmiało spróbować:-)

  4. Karina
    3 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Dobrze że chociaż u mnie jest więcej szpinakożerców :) Ja i moje dzieciaki uwielbiamy szpinak i najczęściej jemy go właśnie w pierogach ze szpinakiem i fetą, krokietów ze szpinakiem i serem jeszcze nie próbowałam ale wyglądają mega apetycznie.. i na pewno z chęcią wypróbuję Twój przepis…

  5. Halina
    7 listopada 2016
    Odpowiedz

    Krokiety ze szpinakiem pierwszy raz jadłam, bardzo smakowały

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *