MięsaPotrawy mączne

Naleśniki z kurczakiem i serem

Naleśniki z kurczakiem i serem

Na słono, z farszem mięsnym. Naleśniki z kurczakiem i serem to potrawa, która cieszy się sporym zainteresowaniem czytelników. Do farszu możecie użyć surowych piersi z kurczaka, jak i wykorzystać mięso z ugotowanego wcześniej rosołu. Mięso z kurczaka w takiej odsłonie bardzo zyskuje na smaku, zwłaszcza jeśli wzbogacicie je startym żółtym serem czy papryką.

Osobiście takie naleśniki z kurczakiem bardzo smakują mi podane z gęstym sosem pieczarkowym. Ale można je także po prostu polać ketchupem. Ważne aby mięso było w miarę możliwości jak najdrobniej posiekane. Naleśniki z kurczakiem i warzywami zawijam jak krokiety, tylko lekko je spłaszczam.

Zobacz takżenaleśniki z brokułami, szynką i serem.

(14 sztuk)

Ciasto na naleśniki:

– 2 szklanki mleka

– 2 szklanki wody (można dać mineralną)

– 2 jajka

– około 3,5 szklanki mąki

– 3 łyżki oleju*

– sól

*dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już dodawać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Należy tylko posmarować patelnię olejem przed jej rozgrzaniem.

Nadzienie:

– 3 pojedyncze piersi z kurczaka (około 1 kg) lub mięso pozostałe z rosołu obrane z kości i drobno posiekane nożem.

– 1 czerwona papryka

– 200g sera żółtego

– 1 cebula

– 2-3 ząbki czosnku

– 2-3 łyżki oleju

– 1 jajko

– ½ łyżeczki curry

-1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– szczypta chili (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i serem?

Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajka, dodać mleko, wodę oraz mąkę. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto na naleśniki posolić i dodać olej. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Nadzienie: Jeśli używamy mięsa z pozostałego z gotowania rosołu, należy je obrać z kości i drobno posiekać nożem. Aby nie było suche dodać odrobinę rosołu. Jeśli zaś dajemy surowe piersi z kurczaka, najpierw należy umyć mięso pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posiekać jak najdrobniej posiekać nożem.

Cebulę obrać i pokroić na małą kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasiennie i także pokroić w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem.

Kurczaka posolić, posypać pieprzem oraz doprawić curry, mieloną słodką papryką i szczyptą chili. Mięso podsmażyć na oleju na dużym ogniu. Przełożyć na półmisek. Na pozostałym tłuszczu (można trochę dolać oleju) zeszklić cebulę. Następnie dodać paprykę i smażyć kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Kurczaka wymieszać w dużej misce razem z cebulą, papryką oraz z żółtym serem. Wbić jajko. Masę ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem.

Na każdy placek nakładać porcję farszu i zwijać oba boki do środka i zawijać tak jak krokiety, tylko lekko spłaszczone. Naleśniki z kurczakiem podawać podawać odsmażane z patelni np polane ketchupem. Świetnie smakują również polane gęstym sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

nalesniki z kurczakiem i serem3
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Obie naleśniki ii na słodko i na pikantnie :) ja robię takie po „meksykańsku” mięsko mielone i różne nazywa a do tego sos czosnkowy :) oj pyszne są :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close