Szynka w sosie musztardowym
Szynka w sosie musztardowym
W kremowym sosie z dodatkiem musztardy. Dziś pomysł na plastry szynki (bitki) w sosie musztardowym, danie idealne na niedzielny obiad. Potrawa nie należy do skomplikowanych. Szynka duszona w sosie musztardowym najlepiej smakuje z dodatkiem kiszonych ogórków lub z buraczkami oraz ziemniakami puree.
Sos musztardowy jest gęsty, kremowy i wyrazisty w smaku. Dodaję do niego przyprawę curry. Aby szynka była smaczna, należy ją dusić na małym ogniu do miękkości. Serdecznie polecam!
Zobacz także → szynka w sosie sojowym.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej bez kości np.kulka
– 2 średnie cebule
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 4 kulki ziela angielskiego
– 4-5 kulek pieprzu
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– czosnek granulowany
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2-3 łyżki musztardy
– 1/3 łyżeczki curry
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– oleju lub smalec do podsmażenia mięsa i cebuli
▌Jak zrobić szynkę w sosie musztardowym?
Szynkę wieprzową umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Każdy posolić, posypać czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na 2 łyżkach smalcu lub oleju obsmażyć mięso z obu stron na rumiano na dużym ogniu, po czym przełożyć do rondla.
Cebule obrać i pokroić w niedużą kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekać. Cebule zeszklić na smalcu, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Przełożyć do mięsa.
Szynkę podlać wodą, tyle by lekko przykrywała mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Doprawić 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Szynkę dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa około 1-1,5 godziny.
Sos musztardowy: mięso wyjąć z rondla i przełożyć na półmisek, powstały wywar przelać do garnka. W niedużym rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać mąkę Mieszać do uzyskania gładkiej zasmażki. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać 500 ml wywaru z duszenia mięsa. Sos doprawić curry oraz solą i pieprzem. Szynkę duszoną w sosie musztardowym podawać z ziemniakami puree, kluskami albo kaszą oraz dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pycha, takie mięsko jest super smaczne 🙂
Dziękuję bardzo 🙂