Mięsa

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

Układane warstwami w naczyniu żaroodpornym i zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym. Gołąbki bez zawijania to takie mielone czy pulpety mięsne, tyle że z kapustą i ryżem. Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą w stosunku do gołąbków tradycyjnych są łatwiejsze i szybsze w przyrządzeniu. Nie wymagają obgotowywania liści kapusty i zawijania w nie farszu.

Młodą kapustę zwykle drobno szatkuję. Można też zetrzeć ją na na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażam kapustę razem z cebulą, czosnkiem i dodaje do farszu z mięsa i ryżu ugotowanego na półtwardo.

Szybkie gołąbki bez zawijania po wcześniejszym podsmażeniu na patelni wystarczy ułożyć warstwami w naczyniu żarodopornym, zalać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku. Zamiast zapiekać oszukane gołąbki w piekarniku, możecie je również dusić w garnku. Warto mieć do tego przeznaczony podłużny garnek, bo w klasycznym garnku gołąbki się po prostu nie zmieszczą., na pewno nie 12 sztuk. Trzeba wtedy podzielić je na dwa garnki.

Zobacz takżegołąbki w sosie pomidorowym.

(12 sztuk)

Składniki:

– 500g mięsa dowolnego mięsa mielonego (dałam z indyka)

– 1 woreczek ryżu lub 100g suchego ryżu

– ½ główki młodej kapusty

– 2 średnie cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2 jajka

– bułka tarta (opcjonanie)*

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka tymianku

– ¾ łyżeczki rozmarynu

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– ¼-⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– maggi

– sól, czarny pieprz

* bułkę tartą dajemy, jeśli farsz jest zbyt luźny

Sos pomidorowy do gołąbków:

– 1l bulionu (może być z kostki)

– 1 słoik lub kartonik passaty pomidorowej 500g lub 700g*

– 1 łyżka mąki

– 1-2 łyżeczki cukru

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka pieprzu

– 1 liść laurowy

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

*jeśli daję ten większy słoik, daję wtedy trochę mniej bulionu

Dodatkowo:

– bułka tarta do obtoczenia gołąbków

– smalec lub ewentualnie olej do smażenia

– koperek lub natka pietruszki do posypania

Jak zrobić gołąbki bez zawijania z młodą kapustą?

Farsz do gołąbków: Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut, na półtrwardo. Kapustę drobno poszatkować nożem lub ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.

Cebulę zeszklić na smalcu lub oleju. Po chwili dodać kapustę i smażyć przez 8-10 minut. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Lekko posolić.

W większej misce umieścić mięso mielone, ugotowany odcedzony ryż oraz podsmażoną kapustę z cebulą. Wbić jajka i dodać przyprawy. Farsz dokładnie wyrobić dłońmi. W razie potrzeby dodać trochę bułki tartej. Masa powinna być kleista.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne gołąbki – pulpety, każdy obtaczać w bułce tartej. Podsmażyć na patelni na rumiano z obu stron.

Sos pomidorowy do gołąbków: Bulion wymieszać w garnku ustawionym na gazie z passatą pomidorową, dodać 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie oraz 3 kulki pieprzu.  W ¼ szklanki wody rozrobić 1 łyżkę mąki, tak by nie było grudek zahartować kilkoma łyżkami gorącego wywaru i połączyć z sosem. Sos pomidorowy doprawić do smaku solą, cukrem oraz ziołami prowansalskimi.

Gołąbki bez zawijania przełożyć do podłużnego naczynia żaroodpornego. Układać je dwóch warstwach, zalać sosem (powinny być nim całkowicie przykryte) i wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika. Piec przez 45 minut (ja używam pokrywki).

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą podawać z ziemniakami purée i dowolną surówką lub solo.

Smacznego !

Helen G.

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button