Ryby i owoce morzaZapiekanki

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Szybkie i sycące daniem z makaronem i tuńczykiem w roli głównej. Przepis na zapiekankę makaronową z tuńczykiem i groszkiem znalazłam w jakieś gazecie, trochę go jednak „podkręciłam”.

Daniem, jakim jest zapiekanka makaronowa z tuńczykiem możecie wzbogacić o dodatek pomidorków koktajlowych lub pomidorów z puszki, ewentualnie też o paprykę.

Zapiekanka z tuńczykiem i makaronem z pewnością zasmakuje większości osobom, a zwłaszcza fanom tuńczyka. Muszę jednak przyznać, że nie jest on tak bardzo wyczuwlany w tej zapiekance. Do zapiekanki użyłam tuńczyka w puszce (w oleju), gdyż jest on łatwo dostępny i smaczny. Zapraszam serdecznie na przepis na zapiekankę makaronową z tuńczykiem 🙂

Zobacz takżechłopska zapiekanka z kiełbasy i ziemniaków.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 350g makaronu penne lub świderki

– 2 puszki tuńczyka w oleju

– 1 puszka groszku konserwowego

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– gaść pokrojonych na połówki pomidorków koktajowych lub 1 puszka pomidorów krojonych (opcjonalnie)

– 100-150g tartego żółtego sera

– 2 jajka

– 330ml kwaśnej śmietany 18% (duże opakowanie)

– około ½ łyżeczki mielonej gałki muszatołowej

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– posiekany szczypiorek do posypania

– 2 łyżki oleju

Jak zrobić zapiekankę makaronową z tuńczykiem i groszkiem?

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać bieżącą wodą. Odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i odsączonego tuńczyka oraz ewentualnie pomidory z puszki – smażyć 2 minuty, po czym zestawić z ognia.

Na dno wysmarowanego odrobiną oliwy naczynia żaroodpornego wyłożyć większość ugotowanego makaronu, następnie tuńczyka z cebulą i groszkiem. Można dodać opcjonalnie pomidorki koktajlowe lub te krojone z puszki. Wyłożyć resztę makaronu.

Śmietanę wymieszać jajkami, doprawić solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalać zapiekankę. Wierch zapiekanki posypać obficie tartym żółtym serem.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec przez około 25 min, do lekkiego zarumienia sera. Przed podaniem można posypać zapiekankę posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Helen G.

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button