Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem
Szybkie i sycące daniem z makaronem i tuńczykiem w roli głównej. Przepis na zapiekankę makaronową z tuńczykiem i groszkiem znalazłam w jakieś gazecie, trochę go jednak „podkręciłam”.
Daniem, jakim jest zapiekanka makaronowa z tuńczykiem możecie wzbogacić o dodatek pomidorków koktajlowych lub pomidorów z puszki, ewentualnie też o paprykę.
Zapiekanka z tuńczykiem i makaronem z pewnością zasmakuje większości osobom, a zwłaszcza fanom tuńczyka. Muszę jednak przyznać, że nie jest on tak bardzo wyczuwlany w tej zapiekance. Do zapiekanki użyłam tuńczyka w puszce (w oleju), gdyż jest on łatwo dostępny i smaczny. Zapraszam serdecznie na przepis na zapiekankę makaronową z tuńczykiem 🙂
Zobacz także → chłopska zapiekanka z kiełbasy i ziemniaków.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 350g makaronu penne lub świderki
– 2 puszki tuńczyka w oleju
– 1 puszka groszku konserwowego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– gaść pokrojonych na połówki pomidorków koktajowych lub 1 puszka pomidorów krojonych (opcjonalnie)
– 100-150g tartego żółtego sera
– 2 jajka
– 330ml kwaśnej śmietany 18% (duże opakowanie)
– około ½ łyżeczki mielonej gałki muszatołowej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– posiekany szczypiorek do posypania
– 2 łyżki oleju
▌Jak zrobić zapiekankę makaronową z tuńczykiem i groszkiem?
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać bieżącą wodą. Odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i odsączonego tuńczyka oraz ewentualnie pomidory z puszki – smażyć 2 minuty, po czym zestawić z ognia.
Na dno wysmarowanego odrobiną oliwy naczynia żaroodpornego wyłożyć większość ugotowanego makaronu, następnie tuńczyka z cebulą i groszkiem. Można dodać opcjonalnie pomidorki koktajlowe lub te krojone z puszki. Wyłożyć resztę makaronu.
Śmietanę wymieszać jajkami, doprawić solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalać zapiekankę. Wierch zapiekanki posypać obficie tartym żółtym serem.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec przez około 25 min, do lekkiego zarumienia sera. Przed podaniem można posypać zapiekankę posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć