Potrawy regionalneZapiekanki

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Rodem z Podlasia. Babka ziemniaczana jest potrawą regionalną kuchni Podlasia. Wywodzi się z kuchni białoruskiej. Popularna również na Mazurach i Suwalszczyźnie. Inne nazwy tej jakże smacznej i pożywnej potrawy to tarciuch, kartoflak czy też babka kartoflana.

Choć babka ziemniaczana z Podlasia jest dość pracochłonną potrawą, to zapewniam was, że jej smak wynagrodzi wam trud przygotowań.

Babka ziemniaczana to taka zapiekanka ziemniaczana. Jeśli chodzi o smak babki ziemniaczanej, to mnie kojarzy się z plackami ziemniaczanymi z tym że, ta jest lżej strawna, bo pieczona bez dodatku ciężkiego oleju, na którym smaży się placki.

Do babki ziemniaczanej zwykle dodaje się stopiony boczek albo słoninę, a czasem kiełbasę. Jest naprawdę wyborna w smaku, zwłaszcza podana z kubkiem zsiadłego mleka czy kefiru, z kleksem sosu czosnkowego.

Idealnie upieczona babka ziemniaczana ma środku kremową konsystencję oraz złocisto-brązową chrupiącą skórkę na wierzchu i na dole.

Zobacz takżefuczki – placki z kiszonej kapusty. 

(prostokątne naczynie żaroodporne lub średnia blaszka do ciasta)

Składniki:

– 1,5 kg tartych ziemniaków

– około 350g boczku wędzonego (daję parzony)

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki mąki

– 2 jajka

– 2 łyżeczki majeranku

– kminek (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– masło do wysmarowania formy

– bułka tarta do posypania

Do podania:

– kefir, maślanka lub zsiadłe mleko.

– ogórek kiszony lub kiszona kapusta (ocjonalnie)

– gęsta kwaśna śmietana lub sos czosnkowy na jej bazie

Jak zrobić babkę ziemniaczaną z boczkiem?

Z kawałka boczku odciąć nożem skórę (dolną warstwę – jest bardzo twarda), następnie pokroić w małą kostkę. Stopić na patelni na małym ogniu. Kiedy boczek będzie już prawie gotowy (zarumieniony), dodać pokrojoną w kostkę 1 cebulę – smażyć kilka minut, na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć 2 minuty. Patelnię zestawić z ognia.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Zetrzeć drugą cebulę (zapobiegnie ciemnieniu masy). Umieścić w dużej misce, wbić jajka, dodać mąkę, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być spójna i mieć wyraisty smak, tak jak placki ziemniaczane (nie żałuję soli ani pieprzu :-)).

Żaraoodporne naczynie do zapiekania lub blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć masę ziemniaczaną z boczkiem, wyrównać łyżką. Wierz posypać delikatnie bułką tartą. Naczynie wstawić do nagrznego piekarnika i piec w temperaturze 190˚C przez około 70-90 minut, ąż babka będzie ładnie zarumieniona, złocisto-brązowa.

Babkę ziemniaczaną kroić po lekkim przestygnięciu na plastry i podawać z kubkiem kefiru, maślanki albo zsiadłego mleka. Ja swoją serwuję z kleksem sosu czosnkowego na bazie śmietany, posypaną szczypiorkiem.

Babkę na następny dzień można odsmażyć na patelni lub odgrzać w piekarniku albo w opiekaczu. Świetnie nadaje się do zamrożenia.

Smaczego!

Helen G.

Babka ziemniaczana
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button