Ciasta i ciasteczka

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Wspaniale smakuje zwłaszcza z kubkiem ciepłego mleka albo kakao. Takie ciasto drożdżowe z kruszonką i sezonowymi owocami piekła moja babcia Ania. Nie ma to jak puszyste, maślane ciasto drożdżowe według przepisu babci.

Zamiast świeżych owoców, placek drożdżowy można wzbogacić słoikiem konfitur albo powideł. Ja dałam dżem porzeczkowy. Jego kwaskowaty smak świetnie komponuje się ze słodką kruszonką.

Ciasto drożdżowe może być sauté jedynie z kruszoną albo z rodzynkami, skórką pomarańczową lub z sezonowymi owocami czy powidłami.

Prezentuję wam sprawdzony i prosty przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Jednakże idealne ciasto drożdżowe to takie długo wyrabiane w dłoniach przez około 20 minut, powinno odchodzić od ręki. Choć powiem wam, że moja babcia wyrabiała ciasto drożdżowe o zgrozo 40 minut !

Zobacz takżejabłecznik ucierany na oleju. 

(średnia blacha o wym. 21×25 cm)

Składniki:

-500g mąki tortowej

– 40g drożdży

– 6 żółtek

– 1 szklanka cukru

– 130g stopionego masła

– esencja waniliowa

– szczypta soli

– słoiczek dżemu porzeczkowego albo powideł śliwkowych

Opcjonalne dodatki: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa lub owoce (np. jagody, agrest, czarna porzeczka, rabarbar, maliny, truskawki, borówki, śliwki, wiśnie).

Kruszonka:

– ½ szklanki mąki

– ⅓ szklanki cukru

– ½ kostki masła

Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką?

Mąkę przesiać przez sito. Pół szklanki gorącego mleka zaparzyć 1/3 części mąki, zamieszać, pozostawić do ostudzenia. Pozostałe ½ szklanki mleka lekko podgrzać, by było letnie (minimalnie ciepłe).

Rozczyn: Dwie łyżki letniego mleka wymieszać z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Przykryć talerzykiem lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięnia na 10-15 minut (aż rozczyn zacznie „pracować). Masło stopić w ronelku i pozostawić do ostudzenia.

Wyrośnięty rozczyn połączyć z mąką. Dodać utarte z cukrem żółtka na puch, szczyptę soli, olejek waniliowy – zagnieść elastyczne ciasto. Dłonie można zwilżyć olejem, wówczas ciasto mniej bedzie się kleić. Po chwili dodać pozostałe mleko i dalej wyrabiać. Po 10 minutach wyrabiania ciasta wlać stopione i ostudzone masło i dalej wyrabiać ( łącznie do ok. 20 minut).

Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto znów chwilę wyrabiać, po czym przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki.

Przygotować kruszonkę: Mąkę rozetrzeć z cukrem oraz pokrojonym na mniejsze kawałaki zimnym masłem.

Wierzch ciasta drożdżowego posmarować dżemem lub konfiturą albo owocami, na to posypać kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec do zarumienienia góry oraz do tzw suchego patyczka (u mnie około 40 minut). Po ostudzeniu ciasto z kruszoną przełożyć do pudełka. Nie wymaga przechowywania w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto drożdżowe z kruszonką
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button