Ciasta i ciasteczka

Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

Są pyszne z marmoladą, czy też z popularną Nutellą. Kruche rogaliki są idealnym dodatkiem do popołudniowej herbatki 🙂 Ciasto wzbogaciłam dodatkiem twarogu półtłustego. Rogaliki przez to są bardzo kruche. Serdecznie polecam:) Zajrzyjcie również na mój przepis na rogaliki francuskie, z gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy mieć marmoladę albo krem czekoladowy oraz oczywiście ciasto francuskie.

Składniki:

– 250g mąki

– 250g białego sera

– 250g masła lub 1 kostka margaryny

– 1 żółtko

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

– 3 łyżki cukru

Nadzienie:

Nutella, marmolada np. różana

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania lub pozostałe białko do posmarowania

Jak zrobić kruche rogaliki?

Ser rozetrzeć widelcem, dodać pokrojoną margarynę, mąkę, żółtko i cukry – zagnieść kruche ciasto. Następnie przykryć folią aluminiową i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika lub na 1 godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować w miarę cienko na kształt koła. Pociąć na trójkąty i na podstawę każdego nałożyć niewielką ilość nadzienia. Zawinąć ciasno rogaliki.

Gotowe rogaliki posmarować pozostałym białkiem (będą się błyszczały) lub pozostawić sauté. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 190˚C i piec 25 minut do zarumienienia ciastek. Jeśli kruche rogaliki nie były posmarowane białkiem, po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Kruche rogaliki
+ 6
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button