Kruche rogaliki


Mam dla was propozycję prostego deseru, kruche rogaliki z dowolnym nadzieniem np. nutellą albo z marmoladą. Rogaliki są idealnym dodatkiem do popołudniowej herbatki :) Ciasto wzbogaciłam dodatkiem twarogu półtłustego. Rogaliki przez to są bardzo kruche i chyba nie muszę mówić jak pyszne! Serdecznie polecam:) Zajrzyjcie również na mój przepis na rogaliki francuskie, z gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy mieć marmoladę albo krem czekoladowy oraz oczywiście ciasto francuskie.

Składniki:

– 25 dag białego sera

– 25 dag mąki

– 250g masła lub 1 kostka margaryny

– 1 żółtko

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

– 3 łyżki cukru

Nadzienie:

nutella, marmolada lub konfitura np. różana

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania lub pozostałe białko do posmarowania

Ser rozetrzeć widelcem, dodać pokrojoną margarynę, mąkę, żółtko i cukry – zagnieść kruche ciasto. Następnie przykryć folią aluminiową i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika lub na 1 godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować w miarę cienko na kształt koła. Pociąć na trójkąty i na podstawę każdego nałożyć niewielką ilość nadzienia. Zawinąć ciasno rogaliki. Gotowe rogaliki posmarować pozostałym białkiem (będą się błyszczały) lub pozostawić sauté. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 190˚C i piec 25 minut do zarumienienia ciastek. Jeśli rogaliki nie były posmarowane białkiem, po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kruche-rogalikikruche-rogaliki6kruche-rogaliki5kruche-rogaliki4kruche-rogaliki3kruche-rogaliki1
loading...
loading...
Poprzedni Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym na cieście francuskim
Nastepny Pasta z żółtego sera i jajek (serowa)

1 Comment

  1. Agata Kądziołka
    6 lutego 2017
    Odpowiedz

    W wersji z marmoladką są najlepsze :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *