Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym na cieście francuskim


Dziś zapraszam was serdecznie na pyszną tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym na cieście francuskim. Nie zawsze chce mi się zagniatać kruche ciasto na tartę. Wtedy sięgam po gotowe ciasto francuskie, które staram się mięć zawsze pod ręką w lodówce. Połączenie szpinaku i sera pleśniowego jest cudowne. Można go ewentualnie zastąpić gorgonzolą bądź mozarellą. Orzechy nadają daniu ciekawego posmaku – polecam spróbować:)

(Dla 4 osób)

Składniki:
– 1 op. ciasta francuskiego
– 1 op. mrożonego szpinaku (450g)
– ser pleśniowy Lazur (100g) (dałam błękitny)
– 1 duża cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich
– 2 jajka
– sól, pieprz Cayenne (chili)
–  mielona gałka muszkatołowa
– 1 łyżka masła (dałam klarowane)

1.    Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać mrożony szpinak i mieszać od czasu do czasu aż się rozpuści. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Szpinak doprawić do smaku solą, chili i gałką muszkatołową. Dodać pokrojony ser pleśniowy i wymieszać.

2.    Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, poprzycinać rogi (przydadzą się na wierzch). Spód tarty podpiec  w nagrzanym  do temp. 200 ˚C piekarniku przez 15 minut.

3.    Do masy szpinakowej dodać śmietanę wymieszaną jajkami. Dokładnie wymieszać.

4.    Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową. Posypać pokruszonymi orzechami. Z pozostałych ścinek ciasta francuskiego zrobić kratkę.

5.    Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 180 ˚C.

6.    Podawać gorącą. Danie nie wymaga dodatków, gdyż jest bardzo sycące.

Smacznego!

Helen G.

tarta-ze-szpinakiem-i-serem-plesniowym-na-ciescie-francuskim3tarta-ze-szpinakiem-i-serem-plesniowym-na-ciescie-francuskim2tarta-ze-szpinakiem-i-serem-plesniowym-na-ciescie-francuskim
Poprzedni Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem
Nastepny Kruche rogaliki

1 Comment

  1. martyna
    13 grudnia 2013
    Odpowiedz

    jest pyszna! ja dodaje jeszcze pomidory suszone w zalewie z oleju słonecznikowego:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *