Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim


Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

Smakowita, pachnąca czosnkiem, gałką muszkatołową i orzechami. Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim to pomysł na szybki smaczny posiłek. Tym razem zagniatać kruche ciasto, użyłam gotowego ciasta francuskiego (świeżego). Połączenie szpinaku, sera pleśniowego i czosnku jest fantastyczne. Ser pleśniowy Lazur możecie ewentualnie zastąpić gorgonzolą bądź mozzarellą. Pokruszone orzechy włoskie nadają daniu ciekawego posmaku – polecam spróbować:)

(Dla 4 osób)

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
– 100g sera pleśniowego Lazur
– 1 duża cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 jajka
– ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich
– mielona gałka muszkatołowa
– 1 łyżka masła (dałam klarowane)
– sól, pieprz cayenne (chili)

Jak zrobić tartę ze szpinakiem  na cieście francuskim?

Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać mrożony szpinak i mieszać od czasu do czasu aż się rozpuści. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Szpinak doprawić do smaku solą, chili i gałką muszkatołową. Dodać pokrojony ser pleśniowy i wymieszać. Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, poprzycinać rogi (przydadzą się na wierzch). Spód tarty podpiec  w nagrzanym  do temp. 200˚C piekarniku przez 15 minut. Do masy szpinakowej dodać śmietanę wymieszaną jajkami. Dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową. Posypać pokruszonymi orzechami. Z pozostałych ścinek ciasta francuskiego zrobić kratkę. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 180˚C. Podawać gorącą. Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim nie wymaga już żadnych  dodatków.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

tarta-ze-szpinakiem-i-serem-plesniowym-na-ciescie-francuskimtarta-ze-szpinakiem-i-serem-plesniowym-na-ciescie-francuskim3tarta-ze-szpinakiem-i-serem-plesniowym-na-ciescie-francuskim2
loading...
Poprzedni Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem
Nastepny Kruche rogaliki

1 Comment

  1. martyna
    13 grudnia 2013
    Odpowiedz

    jest pyszna! ja dodaje jeszcze pomidory suszone w zalewie z oleju słonecznikowego:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *