Potrawy dla ChorychPotrawy dla DzieciŚniadanieWegetariańskie

Kasza manna na mleku

Kasza manna na mleku

Dawniej podawano ją w przedszkolach. Do dziś pamiętam ten delikatny smak kaszy manny, którą najczęściej polewano syropem owocowym. Wszystkim dzieciom aż trzęsły się uszy. Lubiłam kaszkę mannę, bo była ciepła i oczywiście słodka.

Kasza manna na mleku to pomysł na pożywne śniadanie. Jest lekkostrawna, toteż podaje się ją zwykle małym dzieciom → kasza manna dla niemowlaka,  seniorom oraz osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego i moczowego. Dzięki dużej zawartości skrobi, kasza manna zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Kasza manna zwana też grysikiem powstaje ze zmielonych ziaren pszenicy. Jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy) witaminę E, a także w minerały (magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, krzem). Zawiera też sporo jodu. W sprzedaży najczęściej można dostać kaszę mannę błyskawiczną (poddana obróbce termicznej), ale też i tę tradycyjną.

Jeśli chodzi o gotowanie kaszy manny, to kasza ta z racji swoich rozmiarów nie wymaga płukania. Zaleca się najpierw zagotować mleko w rondelku a kaszę wsypać i energicznie mieszać lub też rozmieszać kaszkę w niewielkiej ilości mleka i dodać do reszty gotującego się mleka. Osobiście nie lubię obu tych sposobów gotowania, gdyż łatwo o grudki. Wolę kaszę zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i stale mieszać, aż kaszka wyraźnie zgęstnieje.

Kaszę mannę gotuje się zazwyczaj na mleku. Można też gotować ją na wodzie ale taką wykorzystuje się głównie do dań wytrawnych. Najsmaczniejsza jest kasza manna gotowana na gęsto, jak w poniższym przepisie. Choć można też ugotować z niej zupę mleczną (wtedy na tę samą ilość mleka należy dać o połowę mniej kaszki) albo leguminę. Kaszę mannę wykorzystuję także do przyrządzania pulpetów, kotletów mielonych czy gołąbków bez zawijania. Kaszkę można również dodawać do zup zamiast makaronu. Kasza manna w 100 gramach zawiera 353 kalorii.

Zobacz także

owsianka.

Kasza manna na mleku (gęsta)

(1 porcja)

Składniki:

– 3 łyżki kaszy manny

– 1,5 szklanki mleka*

– 1 łyżeczka masła

– 1 łyżeczka cukru (polecam zdrowszy ksylitol)*

– szczypta soli

*1 szklanka mleka to 250 ml

**kaszę mannę można też dopiero na końcu posłodzić miodem, kiedy lekko przestygnie.

Najczęstsze dodatki:

◈ syrop owocowy lub konfitura

◈ dowolne owoce np. banan, owoce sezonowe

◈ bakalie

Jak ugotować kaszę mannę na mleku?

Rondelek przepłukać wodą, wlać mleko, wsypać kaszę, cukier i szczyptę soli. Doprowadzić do zagotowania. Kaszę gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Zestawić z palnika. Dodać masło i zamieszać.

Kaszę mannę przełożyć do miseczki i polać syropem owocowym/konfiturą albo udekorować ulubionymi owocami. Podawać na śniadanie lub kolację.

Smacznego!

Helen G.

Kasza manna na mleku
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button