Sałatka curry z kurczakiem i brzoskwinią


Dziś propozycja na nieco orientalną w smaku sałatkę curry z kurczakiem i brzoskwinią. Brzoskwinie można ewentualnie zastąpić ananasem z puszki. Ciekawy dodatek orzechów włoskich podsycony został olejem z orzechów włoskich.

(Dla 4-5 osób)
Składniki:

– 1 pojedyncza pierś z kurczaka

– 3 połówki brzoskwiń z puszki

– biała część pora

– 1 czerwona papryka

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 2 garście pokruszonych orzechów włoskich

– 1 łyżka oleju z orzechów włoskich Oleofarm

– 2 łyżki majonezu

Marynata do kurczaka:

– 1 łyżeczka curry

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1/3 łyżeczki ostrej papryki

–  2 łyżki oleju

– ok. 1/3 łyżeczki soli

– pieprz

Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w nieduże paski lub kostkę. Włożyć do miski. Dodać oliwę, curry, papryki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut, by mięso przeszło smakiem przypraw. Podsmażyć na mięso na rozgrzanym oleju by się zarumieniło. Warzywa umyć. Por drobno poszatkować, zasypać solą i odstawić na 10 minut. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę.   Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą w misce, dodać kurczaka. Dodać majonez i olej z orzechów włoskich. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokruszone orzechy, wymieszać i resztę posypać sałatkę. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Galeria zdjęć

Helen G.

salatka-curry-z-kurczakiem-i-brzoskwiniasalatka-curry-z-kurczakiem-i-brzoskwinia2salatka-curry-z-kurczakiem-i-brzoskwinia1
loading...
loading...
Poprzedni Ziemniaczane paluchy nadziewane parówką i serem
Nastepny Twarożek z ogórkiem

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *