MięsaPotrawy ŚwiąteczneŚniadanie

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Aromatyczna z miodem, musztardą i cebulą. Biała kiełbasa pieczona w piwie to potrawa, której nie może zabraknąć na Wielkanoc. Białą kiełbasę dodaje się również do żurku. Lubię przygotowywać pieczoną białą kiełbasę w piwie także bez okazji. Jadamy ją czasem z mężem tak po prostu na obiad z dodatkiem ziemniaków, surówki lub z pieczywem. Biała kiełbasa pieczona w piwie najlepiej komponuje się z chrzanem oraz z musztardą.

Sos z ciemnego piwa, cebuli i przypraw nadaje białej kiełbasie bardzo przyjemnego aromatu. Możecie użyć zarówno surowej białej kiełbasy, jak i parzonej. Ja jednak zawsze wybieram parzoną. Tak robiła moja mama i babcie. Z parzoną białą kiełbasą jest mniej roboty. Nie ma konieczności jej parzenia przez około 20-30 minut. Poza tym parzona biała kiełbasa na dłużej zachowuje świeżość.

Niektórzy lekko nakłuwają białą kiełbasę wykałaczką. Ja nacinam ją nożem. Kiełbasa fajnie się wtedy prezentuje po upieczeniu. Nie ma konieczności pieczenia białej kiełbasy w zamkniętym naczyniu. Piekąc ją w otwartym naczyniu, kiełbasa szybciej i ładniej się zarumieni.

Zobacz także

pieczona biała kiełbasa palce lizać!

(8 porcji)

Składniki:

– 8 pętek białej kiełbasy parzonej

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– około 1 szklanka ciemnego piwa

– 2,5 łyżki ostrej musztardy

– 1 łyżka miodu

– 2 łyżki smalcu lub oleju

– sól, pieprz

Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w piwie?

Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek pokroić w plasterki. Na smalcu zeszklić cebulę (lekko ją posolić). Dodać czosnek oraz przyprawy i smażyć jeszcze minutę. Połowę cebuli wyłożyć dno żaroodpornego naczynia.

Kiełbasę lekko ponacinać od góry (lub ewentualnie ponakłuwać wykałaczką), następnie ułożyć w naczyniu. Musztardę wymieszać z miodem, szczyptą soli i pieprzu. Posmarować wierzch kiełbasy. Zalać około 3/4 szklanki piwa, w zależności od wielkości naczynia. Kiełbasa powinna być tylko lekko zanurzona w piwie a nie cała w niej pływać.

Białą kiełbasę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-55 minut w temperaturze 190°C (bez pokrywki) do wyraźnego zarumienienia. Co pewien czas polewać kiełbaski niewielką ilością piwa. Białą kiełbasę pieczoną w piwie podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa i chrzanu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Biała kiełbasa pieczona w piwie
+ 6
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

  1. Już drugi raz w ciągu paru dni widzę taki przepis, a ja jeszcze takiej kiełbaski nie jadłam :) pięknie wygląda

  2. Klasyka:) Nie może jej zabraknąć na Wielkanoc:)
    Muszę przyznać, że mi nigdy kiełbasa tak ładnie się nie zapiekła, jak Tobie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close