Biała kiełbasa pieczona w piwie


Biała kiełbasa pieczona w piwie

Aromatyczna z miodem, musztardą i cebulą. Biała kiełbasa pieczona w piwie to potrawa, której nie może zabraknąć na Wielkanoc. Białą kiełbasę dodaje się również do żurku. Lubię przygotowywać pieczoną białą kiełbasę w piwie także bez okazji. Jadamy ją czasem z mężem tak po prostu na obiad z dodatkiem ziemniaków, surówki lub z pieczywem. Biała kiełbasa pieczona w piwie najlepiej komponuje się z chrzanem oraz z musztardą.

Sos z ciemnego piwa, cebuli i przypraw nadaje białej kiełbasie bardzo przyjemnego aromatu. Możecie użyć zarówno surowej białej kiełbasy, jak i parzonej. Ja jednak zawsze wybieram parzoną. Tak robiła moja mama i babcie. Z parzoną białą kiełbasą jest mniej roboty. Nie ma konieczności jej parzenia przez około 20-30 minut. Poza tym parzona biała kiełbasa na dłużej zachowuje świeżość.

Niektórzy lekko nakłuwają białą kiełbasę wykałaczką. Ja nacinam ją nożem. Kiełbasa fajnie się wtedy prezentuje po upieczeniu. Nie ma konieczności pieczenia białej kiełbasy w zamkniętym naczyniu. Piekąc ją w otwartym naczyniu, kiełbasa szybciej i ładniej się zarumieni.

Może zainteresuje was również pieczona biała kiełbasa palce lizać!

(8 porcji)

Składniki:

– 8 pętek białej kiełbasy parzonej

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– około 1 szklanka ciemnego piwa

– 2,5 łyżki ostrej musztardy

– 1 łyżka miodu

– 2 łyżki smalcu lub oleju

– sól, pieprz

Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w piwie?

Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek pokroić w plasterki. Na smalcu zeszklić cebulę (lekko ją posolić). Dodać czosnek oraz przyprawy i smażyć jeszcze minutę. Połowę cebuli wyłożyć dno żaroodpornego naczynia.  Kiełbasę lekko ponacinać od góry (lub ewentualnie ponakłuwać wykałaczką), następnie ułożyć w naczyniu. Musztardę wymieszać z miodem, szczyptą soli i pieprzu. Posmarować wierzch kiełbasy. Zalać około 3/4 szklanki piwa, w zależności od wielkości naczynia. Kiełbasa powinna być tylko lekko zanurzona w piwie a nie cała w niej pływać.

Białą kiełbasę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-55 minut w temperaturze 190°C (bez pokrywki) do wyraźnego zarumienienia. Co pewien czas polewać kiełbaski niewielką ilością piwa. Białą kiełbasę pieczoną w piwie podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa i chrzanu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Babka budyniowa ze śmietaną kremówką
Nastepny Sernik królewski

11 komentarzy

  1. Ervisha
    26 marca 2018
    Odpowiedz

    Nie słyszałam i takiej wersji kiełbasy

    • Helen G.
      Helen G.
      26 marca 2018
      Odpowiedz

      Jest naprawdę pyszna :-)

  2. Ania
    26 marca 2018
    Odpowiedz

    Już drugi raz w ciągu paru dni widzę taki przepis, a ja jeszcze takiej kiełbaski nie jadłam :) pięknie wygląda

    • Helen G.
      Helen G.
      26 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję serdecznie :) jest bardzo smaczna :)

  3. marcepanowy kącik
    26 marca 2018
    Odpowiedz

    Białej kiełbasy w cebuli nigdy nie odmówię :)

  4. Ewa
    27 marca 2018
    Odpowiedz

    Klasyka:) Nie może jej zabraknąć na Wielkanoc:)
    Muszę przyznać, że mi nigdy kiełbasa tak ładnie się nie zapiekła, jak Tobie:)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję serdecznie :-) Piekę ją w 190 stopniach około 55 minut aż wyraźnie się zarumieni.

  5. pirelka
    27 marca 2018
    Odpowiedz

    Taką kiełbaskę bym zjadła, ale mi narobiłaś nią smaka na noc ;)

  6. Dorota z kobietytomy.pl
    28 marca 2018
    Odpowiedz

    Kiedyś piekłam kurczaka na piwie :) a tu kiełbasa super pomysł

    • Helen G.
      Helen G.
      28 marca 2018
      Odpowiedz

      Też tak nieskromnie uważam :-)

  7. Kuchnia MagdaLeny
    5 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Mniam…pyszna biała kiełbaska :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *