Babka budyniowa ze śmietaną kremówką


Babka budyniowa ze śmietaną kremówką

Leciutka i wilgotna. Babka budyniowa ze śmietaną kremówką to zdecydowanie mój faworyt wśród babek. Upieczona na śmietanie, z dodatkiem budyniu waniliowego. To połączenie daje genialny efekt. Babka budyniowa jest bardzo delikatna w smaku. Czuć wyraźny posmak budyniu. Natomiast dodatek śmietanki 30% lub 36% sprawia, że ciasto ma aksamitną konsystencję. Nie trzeba już dodać żadnego tłuszczu.

Serdecznie polecam wam również inne warianty babki:

babka piaskowa

babka marmurkowa.

(keksówka lub foremka do babki)

Składniki:

– 5 jaj

– 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% (250ml)

– 1 szklanka cukru

– 1⅓ szklanki mąki tortowej

– 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka domowego cukru waniliowego

Dodatkowo:

– masło lub margaryna do wysmarowania foremki + bułka tarta

– cukier puder do posypania

Jak zrobić babkę budyniową ze śmietaną kremówką?

Mąkę wraz z budyniami i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Następnie wlać śmietanę kremówkę i nadal miksując, dodawać stopniowo przesianą mąkę z budyniami i proszkiem. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i dokładnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.

Piekarnik w funkcji „góra-dół” nagrzać do 180°C. Keksówkę lub foremkę do babki wysmarować margaryną lub masłem, obsypać bułką tartą. Masę wylać do foremki. Wyrównać. Babkę ze śmietaną piec około 50 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 15 minut w uchylonym piekarniki. Po całkowitym ostudzeniu babkę budyniową oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Domowy cukier waniliowy
Nastepny Biała kiełbasa pieczona w piwie

12 komentarzy

  1. Ania
    23 marca 2018
    Odpowiedz

    Ładnie wygląda i ma na nie wielką ochotę tylko boję się że będzie zakalec :( ja nie potrafię takich ciast robić :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 marca 2018
      Odpowiedz

      Nie ma obaw. Babka to najprostsze ciasto. Należy piec ją do suchego patyczka, a po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 15 minut. Wówczas na pewno nie będzie zakalca :-)

  2. Agnieszka Wieczorek
    25 marca 2018
    Odpowiedz

    Babki budyniowej jeszcze nie miałam okazji próbować :) Wygląda przepysznie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję i polecam, ma fajny smak :)

  3. Magda
    25 marca 2018
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie, takiej babki ze śmietaną jeszcze nie jadłam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 marca 2018
      Odpowiedz

      Jest pyszna, warto spróbować upiec :)

  4. Ervisha
    25 marca 2018
    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam takiej babki :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 marca 2018
      Odpowiedz

      Bardzo polecam :-)

  5. Pati
    26 marca 2018
    Odpowiedz

    Ale ona musi być pyszna!

    • Helen G.
      Helen G.
      26 marca 2018
      Odpowiedz

      Jest :) Serdecznie polecam :)

  6. Ervisha
    31 marca 2018
    Odpowiedz

    Życzę pogodnych i rodzinnych Świąt :)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 marca 2018
      Odpowiedz

      Wzajemnie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *