Babka piaskowa


Babka piaskowa

Tradycyjna, doskonała na Wielkanoc i nie tylko. Babka piaskowa to ta jaśniutka niczym piasek, puszysta, lekka, z aromatem cytrynowym. Absolutnie nie jest za sucha. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Babka piaskowa to jedno najłatwiejszych ciast. Aby babka była bardziej wilgotna, polecam dodać do ciasta gęstą kwaśną śmietanę. Moja babcia z kolei dodawała do babki nieco mleka.

Babka cytrynowa jest pyszna w swojej prostocie. Wspaniale smakuje polana lukrem, posypana cukrem pudrem, jak sauté. Pamiętajcie, że składniki na babkę takie jak jajka czy margaryna powinny być w temperaturze pokojowej. Warto je z 1-2 godziny wcześniej wystawić z lodówki. Z tej proporcji wyszły mi 2 nieduże babki (jedna trochę mniejsza). Można oczywiście użyć większej foremki z kominem albo keksówki.

Serdecznie polecam wam również babkę z kakao → babka marmurkowa.

(2 nieduże babki z foremki o średnicy 20 cm wys.10 cm lub 1 większa albo keksówka)

Składniki:

– 4 jajka

– 1 szklanka mąki tortowej

– ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 250 g (kostka) margaryny lub masła

– 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

– 1 szklanka cukru

– 2 łyżki soku z cytryny lub kilka kropli olejki cytrynowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Lukier:*

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 łyżki gorącej wody

– 1 łyżka soku z cytryny

*zamiast lukru babkę można posypać cukrem pudrem lub pozostawić sauté.

Dodatkowo:

– margaryna do wysmarowania foremki oraz bułka tarta

Jak zrobić babkę piaskową?

Margarynę lub masło w temperaturze pokojowej rozpuścić w rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Żółtka oddzielić od białek. Do miski z żółtkami dodać cukier. Ubić na gładką masę. Wlać rozpuszczoną margarynę lub masło. Dodawać partiami mąki i nadal ubijać.

Wlać do masy 2 łyżki soku z cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego oraz 2-3 łyżki śmietany. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.

Foremkę do babki z kominem lub keksówkę natłuścić margaryną lub masłem. Następnie obsypać bułką tartą. Masę wylać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C (funkcja góra-dół) przez około 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli foremka jest mniejsza, wówczas czas pieczenia babki może być trochę krótszy. Babkę piaskową po ostudzenia polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Lukier: Cukier puder dokładnie wymieszać z 2 łyżkami gorącej wody i 1 łyżką soku z cytryny. Polać ciasto.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Sałatka królewska
Nastepny Pasta z kaszy jaglanej z jabłkiem i cebulą

8 komentarzy

  1. pirelka
    3 marca 2018
    Odpowiedz

    Lubię takie proste i klasyczne wypieki ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      3 marca 2018
      Odpowiedz

      Ja również :-)

  2. Magda
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    Bardzo ładnie wygląda, na święta pasuje idealnie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      5 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję serdecznie :) Na Wielkanoc piekę ją obowiązkowo :)

  3. Dorota z kobietytomy.pl
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    Idealna. Robimy nie tylko na Wielkanoc

    • Helen G.
      Helen G.
      5 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :) Ja też piekę czasem babkę po prostu na weekend:)

  4. Ervisha
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    Niezła z niej babeczka :D

    • Helen G.
      Helen G.
      5 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję ;-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *