Ciasto z kaszy manny bez pieczenia


Ciasto z kaszy manny bez pieczenia

To inaczej kaszowiec albo kaszak, bo oparty na kaszy mannej. Ciasto z kremem z kaszy manny bez pieczenia, choć jest z pozoru zwyczajne, to smakuje świetnie i wygląda dosyć efektownie. Krem z kaszy manny (grysikowy) jest podzielony na dwie warstwy, jasną i ciemną z dodatkiem kakao.

Ciasto z kaszą manną jest lekkie, jest bardzo lubiane przez dzieci. Czekoladowa polewa wraz z wiórkami kokosowymi zaś idealnie dopełnia smaku. To dla mnie szybkie dwukolorowe ciasto na herbatnikach.

Krem z kaszy manny możecie zrobić na margarynie, bądź w droższej wersji na maśle. To samo tyczy się polewy. Ciasto z kremem z kaszy manny na herbatnikach polecam szczególnie wtedy, kiedy nie chce wam się za wiele kombinować z przygotowaniem deseru do kawy. Serdecznie polecam ;-)

Zobacz takżemurzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny).

(kwadratowa blacha o wym. 23 x 28 cm)

Składniki:

Krem z kaszy manny (grysikowy):

– 1 litr mleka 3,2%

– 1 szklanka kaszy manny

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– kilka kropli olejku waniliowego

– 1 kopiasta łyżka kakao

– 200g masła lub margaryny

Polewa:

– ¼ kostki margaryny

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki mleka

– 3 łyżki cukru

– wiórki kokosowe do posypania

Dodatkowo:

– 450g herbatników petit beurre

Jak zrobić ciasto z kaszy manny bez pieczenia?

Krem: Do garnka wlać trochę wody i wylać, by mleko nie przywierało. Wlać mleko, dodać cukier oraz cukier waniliowy. Po chwili dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypywać partiami kaszę i stale mieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 3-5 minut, aż kasza wyraźnie zgęstnieje, stale mieszając. Dodać kilka kropli olejku waniliowego. Połowę kremu przelać do innego naczynia, do drugiej zaś dodać kopiastą łyżkę kakao i dokładnie wymieszać.

Kwadratową blachę wyłożyć herbatnikami. Następnie wylać gorącą ciemną masę. Wyrównać. Położyć drugą warstwę herbatników. Wylać jasną masę. Przykryć trzecią warstwą herbatników.

Polewa: W rondelku roztopić margarynę z cukrem, następnie dodać mleko i kakao. Mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, by herbatniki zdążyły zmięknąć, a najlepiej na całą noc. Ciasto z kremem z kaszy manny bez pieczenia przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Leniwe pierogi z twarogiem i ziemniakami
Nastepny Wątróbka smażona z cebulą

6 komentarzy

  1. Ania
    1 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Lubię takie ciasta bez pieczenia, bo te co się piecze nie zawsze mi wychodzą :)

  2. Ervisha
    1 grudnia 2018
    Odpowiedz

    W moim domu takiego ciasta się nie jadło.. Mama nie zna ale nie jest ono skomplikowane ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 grudnia 2018
      Odpowiedz

      To prawda ;-) Każdy może je zrobić.

  3. Magda
    4 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawy przepis, takie ciasto to zawsze fajny pomysł, gdy nie mamy ochoty na odpalanie piekarnika :)

  4. Kuchcik
    5 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Prosto i smacznie :) Mam to ciasto zapisane do zrobienia i na pewno zrobię, bo wygląda bardzo smacznie.

    • Helen G.
      Helen G.
      5 grudnia 2018
      Odpowiedz

      Bardzo polecam, bo ciasto jest proste i bardzo smaczne ;-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *