Ciasteczka kakaowe


Ciasteczka kakaowe

Klasyczne kruche z kakao. Ciasteczka kakaowe są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niektórzy określają je też jako ciasteczka czekoladowe, pomimo iż ciasteczka te nie zawierają czekolady a jej surowiec – kakao. Kruche ciasteczka kakaowe piekę dość często i przechowuję w szczelnym pudełku. Są idealne do kawy. Dodatek smalcu nadaje ciasteczkom miękkości.

Kruche ciasto wymaga schłodzenia w zamrażalniku. Łatwiej jest wtedy formować ciasteczka. Kruche ciasteczka z kakao możecie wzbogacić także dodając garść drobno posiekanych orzechów włoskich bądź laskowych.

Serdecznie polecam wam również ciasteczka z czekoladą (pieguski).

(25 ciasteczek)

Składniki:

– 1 ½ szklanki mąki pszennej

– 5 łyżek ciemnego kakao

– ½ szklanki cukru

– 150g miękkiego masła (¾ kostki) lub margaryny

– 2 łyżki smalcu*

– 1 jajko

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– kilka kropli aromatu waniliowego

*zamiast smalcu można dać ewentualnie gęstą śmietanę 18%.

Jak zrobić kruche ciasteczka kakaowe?

Miękkie masło wraz ze smalcem utrzeć (zmiksować) z cukrem i jajkiem na gładką masę. Wsypać przesianą przez sito mąkę wraz kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli oraz parę kropli esencji waniliowej do ciast. Wyrobić masę najlepiej dłońmi. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 20 minut. Będzie przez to bardziej kruche oraz ciastka łatwiej będą się formowały.

Z ciasta odrywać nieduże kawałki wielkości orzecha, formować w dłoni kulkę, którą następnie należy spłaszczyć. Ciastka kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pamiętają o zachowaniu odstępów. Ciasteczka czekoladowe wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 minut. Ostudzone ciastka przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka. Zachowują świeżość na tydzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Smalec na zdrowie
Nastepny Pasta na kanapki z pieczonej papryki

11 komentarzy

  1. Ania
    20 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Nabrałam chęci na te ciasteczka :) fajnie wyglądają

    • Helen G.
      Helen G.
      20 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Polecam Aniu :-)

  2. Ela Dziurkowska
    21 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Lubię chyba wszystko co zawiera w sobie czekoladę lub kakao . Te ciasteczka, nie dość, że są pyszne, to w dodatku bardzo „podzielne” :) Ja pewnie dodam żurawinę, bo ostatnio mam na nią „fazę” ;)

  3. Magda
    23 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Świetne ciasteczka, bardzo lubię takie małe kakaowe co nieco do kawy :)

  4. Kuchnia MagdaLeny
    23 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie kruche ciasteczka :)

  5. Ciążowe Zachcianki
    25 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Takie ciasteczka świetnie sprawdziłyby się na drugie śniadanie do szkoły:) Ja ostatnio piekłam bananowe i wyszły pyszne. Zapisuję Twój przepis:)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Polecam :-)

  6. Ervisha
    25 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Jak z kakao to muszą być dobre xD

    • Helen G.
      Helen G.
      25 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Zdecydowanie są :-)

  7. Królowa Karo
    25 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    O, pamiętam, że moja mama też dodawała smalec do ciasteczek.

    • Helen G.
      Helen G.
      25 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      To stary sposób na to, aby ciasto było miękkie i kruche :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *