Pasta na kanapki z pieczonej papryki


Pasta na kanapki z pieczonej papryki

Doskonała ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Pasta na kanapki z pieczonej papryki jest bardzo aromatyczna, słodko-pikantna. Świetnego smaku nadaje jej nie tylko pieczona papryka, co również pieczony w całości czosnek oraz cebula. Pasta z papryki do chleba została wzbogacona przeze mnie także dodatkiem ziemniaków oraz marchewką.

Pasta z pieczonej papryki wymaga około godziny przygotowania, bowiem należy upiec paprykę i ugotować warzywa. Nie mniej efekt końcowy jest wart zachodu. Gotową pastę na kanapki z papryki możecie przełożyć do słoiczków i pasteryzować. Wówczas jej przydatność do spożycia znacznie się wydłuża. Taką zapasteryzowaną pastę paprykową można przechowywać dłuższy czas w spiżarce.

Wystarczy włożyć słoiczki z lekko przymkniętymi zakrętkami do większego garnka z gotującą się wodą i pasteryzować około 15 minut od momentu zagotowania wody na minimalnym gazie. Po wyciągnięciu słoików z garnka należy mocno dokręcić zakrętki. Następnie słoiki postawić na ręczniku do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Serdecznie polecam wam również:

pasta na kanapki z twarogu i papryki

pasta paprykowa na kanapki.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 3 papryki

– 2 średnie ziemniaki

– 1 marchewka

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżka oliwek z oliwek albo oleju lnianego

– 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– ¼- ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę na kanapki z pieczonej papryki?

Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę zaś w kostkę. Warzywa ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć na półmisek.

Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skórką do góry razem z nieobranym czosnkiem. Cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Położyć obok papryk i czosnku. Warzywa piec przez około 30-40 minut w temperaturze 220°C, najlepiej z funkcją grill, aż skórka stanie się mocno przypieczona i nabierze ciemnego koloru. Po upieczeniu papryki przykryć na około 10-15 minut foliową torebką. Dzięki temu łatwiej będzie zdjąć skórkę. Następnie zdjąć z papryk skórkę i pokroić w kostkę. Z czosnku wydrążyć miąższ nożem.

Papryki, cebulę, wydrążony czosnek oraz ugotowane ziemniaki i marchewkę umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką pastę z dodatkiem oleju. Doprawić cukrem, solą, pieprzem i mielonymi paprykami. Gotową pastę paprykową przełożyć do miseczki albo słoików. Przechowywać w lodówce. Pastę z pieczonej papryki stosować do smarowania pieczywa. Warto wierzch posypać zieleniną (u mnie posiekany szczypiorek).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Ciasteczka kakaowe
Nastepny Placki na sodzie z maślanką

8 komentarzy

  1. Ervisha
    25 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Nie słyszałam paście z takimi dodatkami – ciekawa ;)

  2. Ela Dziurkowska
    25 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawe połączenie smaków, a do tego fajnie wygląda. Warto spróbować i posmakować :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam Elu :-)

  3. Kuchnia MagdaLeny
    25 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Super pasta!

    • Helen G.
      Helen G.
      25 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  4. Ania
    26 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Nie robiłam jeszcze takiej pasty ale musi być bardzo dobra i to jeszcze z taka bułeczką :)

  5. Ewa
    26 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Super, coś innego:)

  6. Magda
    26 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Ciekawy pomysł na pastę z pieczonych warzyw, kolor też bardzo apetyczny :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *