Buraczki na ciepło


Buraczki na ciepło to dla mnie surówka „klasyk”, kojarzy mi się z typowo polską kuchnią. Jest bardzo smaczna, prosta i do tego zdrowa. Buraki mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm. Ponadto są bardzo tanim warzywem. Przy kupnie buraków kierujmy się ich wyglądem oraz wielkością. Najsmaczniejsze są małe buraki. Im są ciemniejsze, tym zdrowsze. Buraki powinny być twarde, jędrne o gładkiej skórce. Jeśli jeszcze nie jedliście buraczków na ciepło, spróbujcie a nie pożałujecie :-)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 4 ugotowane buraki

– 1 łyżka masła

– 3 łyżki mleka

– 1 cebula (opcjonalnie)

– 1 płaska łyżeczka mąki

– 1 łyżka soku z cytryny (można użyć zamiennie octu)

–  cukier do smaku

– sól, pieprz

Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie gotować ok.1 godzinę (do miękkości) w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodać buraki, wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Chwilę jeszcze pogotować. Podawać gorące, najlepiej do dań mięsnych.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

buraczki-na-cieploburaczki-na-cieplo2buraczki-na-cieplo1
loading...
loading...
Poprzedni Szynka pieczona z rękawa
Nastepny Ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem

10 komentarzy

  1. Dorota
    8 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Wariacje na temat buraczków ja zawsze i o każdej porze…z mlekiem też juz robiłam i są wspaniałe:-)

  2. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Mam ochote zrobic,poniewaz nigdy nie jadlam na cieplo:)

  3. Beate M
    23 lutego 2013
    Odpowiedz

    bardzo smaczne, polecam !!!

  4. Beate M
    23 lutego 2013
    Odpowiedz

    bardzo smaczne,polecam !!!!

  5. Agnieszka
    11 czerwca 2014
    Odpowiedz

    buraczki sa pyszne.

  6. Liv
    25 lipca 2015
    Odpowiedz

    Wyszły super :-) Dziękuję za przepis :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 lipca 2015
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że buraczki smakowały. Polecam się na przyszłość :-)

  7. justa
    19 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Przepyszne! Polecam przepis

  8. Aga
    25 października 2015
    Odpowiedz

    Rewelacja. Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, tylko cukier dałam wcześniej – do cebulki, szybciej mięknie. Pycha

    • Helen G.
      Helen G.
      25 października 2015
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że smakowały:) Tak, cukier można dodać wcześniej do cebulki, wedle uznania:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *