Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa
Królowa przyjęć i imprez domowych. Sałatka warstwowa świetnie sprawdzi się również na święta. Ładnie prezentuje się w szklanej wysokiej salaterce. Widać wówczas wszystkie jej warstwy (składniki).
Do sałatki warstwowej dałam jajka, szynkę, ser żółty, por, kukurydzę, ogórek szklarniowy (można użyć również konserwowego, ewentualnie kiszonego) oraz prażony słonecznik. Świetnie bowiem podnosi walory smakowe tej potrawy 🙂
Ziarna słonecznika można dodawać nie tylko do wypieków pieczywa czy ciastek ale również na zimno – właśnie do sałatek. Warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli, bardzo zyskają na smaku.
Słonecznik jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witaminę E oraz składniki mineralne jak wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Zawiera także tłuszcze, białko, węglowodany oraz błonnik. Sałatkę należy ostrożnie nakładać na talerze przy pomocy łopatek.
Zobacz także → warstwowa sałatka z tuńczyka.
(średnia salaterka; dla 4 -5 osób)
Składniki:
– 5 jajek
– biała część pora
– 15 dag szynki w kawałku
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 ogórek szklarniowy
– 8-10 dag sera żółtego
– garść ziaren słonecznika (ok. 50g)
– majonez
– pęczek szczypiorku
– sól
▌Jak zrobić sałatkę warstwową?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek. Drobno pokroić. Por drobno posiekać i zasypać w miseczce solą. Ostawić na kilka minut, następnie ugnieść dłońmi, aby zmiękł.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli na średnim ogniu. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i także pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek umyć i drobno posiekać nożem. W szklanej salaterce układać kolejno warstwy:
1. por
2. jajka
3. cienka warstwa majonezu
4. szynka
5. kukurydza
6. cienka warstwa majonezu
7. prażony słonecznik
8. ogórek (lekko posolić)
9. cienka warstwa majonezu
10. ser żółty
11. szczypiorek.
Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce. Sałatkę warstwową podawać jako dodatek do pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Na bogato 😀
Sałatka wygląda apetycznie 🙂 Ja muszę się zaopatrzyć w taką miskę ;)Bo w kolorowej nie będzie widać takiego efektu warstw
jak pięknie się to wszystko komponuje 🙂
Miło mi to słyszeć:) Sałatka jest bardzo smaczna, polecam 🙂
Wygląda bardzo pysznie. Dawno w sumie nie robiłam warstwowej sałatki, a też mam kilka w repertuarze.
Sałatka wygląda przepysznie tylko jak duża powinna być miska na taką ilość składników???
Ja mam taką średniej wielkości o średnicy 12 cm.
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Salatka smakuje bardzo dobrze. Ja dalam selera w puszce zamiast tej bialej czesci pora. No I tych warstw wiecej zrobilam bo 2 kukurydzy I 2 janka I co druga wartwe posolilam I popieprzylam. Place lizac!!!
Cieszę się, że sałatka smakowała. Oczywiście jej warstwy i ich ilość można modyfikować, wedle uznania 🙂
Takie warstwowe sałatki to pyszna dekoracja na stole 🙂
To prawda 🙂