Sałatka warstwowa


Sałatka warstwowa

Królowa przyjęć i imprez domowych. Sałatka warstwowa ładnie prezentuje się w szklanej wysokiej salaterce, widać wówczas wszystkie jej warstwy (składniki). Do sałatki dałam jajka, wędlinę, por, kukurydzę, ogórek szklarniowy (można użyć również konserwowego, ewentualnie kiszonego) oraz prażony słonecznik. Świetnie bowiem podnosi walory smakowe tej potrawy :) Ziarna słonecznika można dodawać nie tylko do wypieków pieczywa czy ciastek ale również na zimno – właśnie do sałatek. Warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli, bardzo zyskają na smaku. Słonecznik jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witaminę E oraz składniki mineralne jak wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Zawiera także tłuszcze, białko, węglowodany oraz błonnik. Sałatkę należy ostrożnie nakładać na talerze przy pomocy łopatek. Serdecznie polecam wam także moją warstwową sałatkę z tuńczyka.

(średnia salaterka; dla 4 -5 osób)

Składniki:

– 5 jajek

– biała część pora

– 15 dag szynki w kawałku

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 1 ogórek szklarniowy

– 8-10 dag sera żółtego

– garść ziaren słonecznika (ok. 50g)

– majonez

– pęczek szczypiorku

– sól

Jak zrobić sałatkę warstwową?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek. Drobno pokroić. Por drobno posiekać i zasypać w miseczce solą. Ostawić na kilka minut, następnie ugnieść dłońmi, aby zmiękł. Słonecznik uprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli na średnim ogniu. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i także pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek umyć i drobno posiekać nożem. W szklanej salaterce układać kolejno warstwy: por – jajka – cienka warstwa majonezu – szynka – kukurydza – cienka warstwa majonezu – prażony słonecznik – ogórek  (lekko posolić) – cienka warstwa majonezu – ser żółty – szczypiorek. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce. Sałatkę warstwową podawać jako dodatek do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

salatka-warstwowa-z-jajkiem-szynka-i-ogorkiem4salatka-warstwowa-z-jajkiem-szynka-i-ogorkiemsalatka-warstwowa-z-jajkiem-szynka-i-ogorkiem2salatka-warstwowa-z-jajkiem-szynka-i-ogorkiem1salatka-warstwowa-z-jajkiem-szynka-i-ogorkiem3
Poprzedni Błonnik witalny
Nastepny Chleb Baltonowski

10 komentarzy

  1. Sosna
    11 maja 2016
    Odpowiedz

    Na bogato :D

  2. Marzena
    13 maja 2016
    Odpowiedz

    Sałatka wygląda apetycznie :) Ja muszę się zaopatrzyć w taką miskę ;)Bo w kolorowej nie będzie widać takiego efektu warstw

  3. lukaszmakeup.blogspot.com
    13 maja 2016
    Odpowiedz

    jak pięknie się to wszystko komponuje :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 maja 2016
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:) Sałatka jest bardzo smaczna, polecam :)

  4. Królowa Karo
    13 maja 2016
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo pysznie. Dawno w sumie nie robiłam warstwowej sałatki, a też mam kilka w repertuarze.

  5. Justyna
    22 maja 2016
    Odpowiedz

    Sałatka wygląda przepysznie tylko jak duża powinna być miska na taką ilość składników???

    • Helen G.
      Helen G.
      22 maja 2016
      Odpowiedz

      Ja mam taką średniej wielkości o średnicy 12 cm.

  6. Widelczkiem.pl
    24 maja 2016
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie :)

  7. Joanna
    17 września 2016
    Odpowiedz

    Salatka smakuje bardzo dobrze. Ja dalam selera w puszce zamiast tej bialej czesci pora. No I tych warstw wiecej zrobilam bo 2 kukurydzy I 2 janka I co druga wartwe posolilam I popieprzylam. Place lizac!!!

    • Helen G.
      Helen G.
      17 września 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że sałatka smakowała. Oczywiście jej warstwy i ich ilość można modyfikować, wedle uznania :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *