Potrawy ŚwiąteczneSałatki i surówkiŚniadanie

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa

Królowa przyjęć i imprez domowych. Sałatka warstwowa świetnie sprawdzi się również na święta. Ładnie prezentuje się w szklanej wysokiej salaterce. Widać wówczas wszystkie jej warstwy (składniki).

Do sałatki warstwowej dałam jajka, szynkę, ser żółty, por, kukurydzę, ogórek szklarniowy (można użyć również konserwowego, ewentualnie kiszonego) oraz prażony słonecznik. Świetnie bowiem podnosi walory smakowe tej potrawy :)

Ziarna słonecznika można dodawać nie tylko do wypieków pieczywa czy ciastek ale również na zimno – właśnie do sałatek. Warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli, bardzo zyskają na smaku.

Słonecznik jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witaminę E oraz składniki mineralne jak wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Zawiera także tłuszcze, białko, węglowodany oraz błonnik. Sałatkę należy ostrożnie nakładać na talerze przy pomocy łopatek.

Zobacz takżewarstwowa sałatka z tuńczyka.

(średnia salaterka; dla 4 -5 osób)

Składniki:

– 5 jajek

– biała część pora

– 15 dag szynki w kawałku

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 1 ogórek szklarniowy

– 8-10 dag sera żółtego

– garść ziaren słonecznika (ok. 50g)

– majonez

– pęczek szczypiorku

– sól

Jak zrobić sałatkę warstwową?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek. Drobno pokroić. Por drobno posiekać i zasypać w miseczce solą. Ostawić na kilka minut, następnie ugnieść dłońmi, aby zmiękł.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli na średnim ogniu. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i także pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek umyć i drobno posiekać nożem. W szklanej salaterce układać kolejno warstwy:

1. por

2. jajka

3. cienka warstwa majonezu

4. szynka

5. kukurydza

6. cienka warstwa majonezu

7. prażony słonecznik

8. ogórek  (lekko posolić)

9. cienka warstwa majonezu

10. ser żółty

11. szczypiorek.

Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce. Sałatkę warstwową podawać jako dodatek do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Sałatka warstwowa
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

12 komentarzy

  1. Sałatka wygląda apetycznie :) Ja muszę się zaopatrzyć w taką miskę ;)Bo w kolorowej nie będzie widać takiego efektu warstw

  2. Wygląda bardzo pysznie. Dawno w sumie nie robiłam warstwowej sałatki, a też mam kilka w repertuarze.

  3. Salatka smakuje bardzo dobrze. Ja dalam selera w puszce zamiast tej bialej czesci pora. No I tych warstw wiecej zrobilam bo 2 kukurydzy I 2 janka I co druga wartwe posolilam I popieprzylam. Place lizac!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close