Warstwowa sałatka z tuńczyka


Warstwowa sałatka z tuńczyka

Dzięki warstwowemu ułożeniu warzyw, sałatka ładnie się prezentuje w wysokiej szklanej salaterce. Warstwową sałatkę z tuńczyka jadłam kiedyś u teściowej. Tak bardzo mi zasmakowała, że poprosiłam ją o przepis. Polecam gorąco tę sałatkę, zwłaszcza na przyjęcia czy święta:) Goście będą nią zachwyceni :) Spróbujcie również sałatkę warstwową (klasyczną z szynką).

(Dla 4 osób; średniej wielkości salaterka)

Składniki:

– 5 jajek

– puszka tuńczyka w oleju

– ½ białej części pora

– ½ słoika papryki marynowanej lub 1 nieduża czerwona papryka świeża

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 10 dag żółtego sera

– szczypiorek lub plasterki pora do dekoracji

–  majonez

Jak zrobić warstwową sałatkę z tuńczyka?

Jajka ugotować, oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por drobno pokroić nożem. Posypać obficie solą i odstawić na 15 minut. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kukurydzę odsączyć. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem. Paprykę pokroić w niedużą kostkę.

W wysokiej szklanej salaterce układać następujące warstwy:

1.    białko
2.    ser żółty
3.    majonez
4.    tuńczyk
5.    por
6.    papryka
7.    białko
8.    kukurydza
9.    majonez
10.  żółtko

Wierzch sałatki udekorować posiekanym szczypiorkiem, plasterkami pora, bądź natką pietruszki. Warstwową sałatkę z tuńczyka podawać z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

warstwowa-salatka-z-tunczyka2warstwowa-salatka-z-tunczyka1warstwowa-salatka-z-tunczykawarstwowa-salatka-z-tunczyka3
loading...
Poprzedni Naleśniki z serem i brzoskwiniami
Nastepny Pizza tradycyjna

6 komentarzy

  1. stania
    2 lipca 2013
    Odpowiedz

    pychota:

  2. stania
    2 lipca 2013
    Odpowiedz

    pychota

  3. Agata
    2 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    potwierdzam salatka jest pyszna!

    • Helen G.
      Helen G.
      3 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Cieszę się, że sałatka smakowała:)

  4. Gosia
    21 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Ile czasu może stać sałatka w lodówce? Czy jeśli zrobię ją dzisiaj to czy będzie jeszcze dobra w sobotą?

    • Helen G.
      Helen G.
      21 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Sałatkę powinno się robić na świeżo najlepiej tego samego dnia np. rano jeśli ma być podana na wieczór lub poprzedniego dnia np. wieczorem ;-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *