Ryba zapiekana z brokułami, papryką i serem


Lubicie zapiekanki? Bo ja bardzo. Często przygotowuję zarówno mięsne, warzywne a czasem też z ryb. Dziś chciałam podzielić się wami przepisem na pyszną rybę zapiekaną z brokułami, papryką i serem. Zawsze się udaje! Zazwyczaj kupuję solę albo dorsza. Zapiekankę możecie wzbogacić o dodatek kilku podsmażonych wcześniej i posolonych pieczarek.

(Dla 4 osób)
Składniki:
– 0,5 kg dowolnej ryby np. soli, dorsza
– 1 brokuł
– pół papryki żółtej i czerwonej
– kilka pieczarek (opcjonalnie)
– kilka łyżek kukurydzy konserwowej
– 1 ząbek czosnku
– mały kubek śmietany 18% (200 ml)
– 2 jajka
– mąka do obtoczenia ryby
– 15 dag żółtego sera
– sok z cytryny
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w jajku z dodatkiem przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku oraz w mące, usmażyć. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Papryki umyć i pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę,  jajka, w których maczane były kawałki ryby, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Na dnie naczynia żaroodpornego położyć część warzyw: różyczki brokuła i papryki, następnie płaty usmażonej ryby. Polać połową sosu. Posypać resztą warzyw, polać resztą sosu i na koniec posypać startym żółtym serem. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 20-30 min w temp. 190°C.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ryba-zapiekana-z-brokulami-papryka-i-seremryba-zapiekana-z-brokulami-papryka-i-serem1
loading...
loading...
Poprzedni Warzywa
Nastepny Indyk z ostrym sosem

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *