Musaka


Musaka

To zapiekanka z mięsa mielonego, bakłażanów i pomidorów popularna w kuchni greckiej. Do musaki daje się zazwyczaj mięso jagnięce. W Polsce jest ono jednak mało popularne. Można użyć zamiennie mięsa wieprzowo-wołowego. Musakę jadłam nieraz będąc w Grecji na wakacjach. W moim przepisie staram się w jak największym stopniu oddać magię tego dania. Serdecznie polecam wam spróbować także zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i cukinią.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:
– 500g mięsa mielonego jagnięcego lub wieprzowo-wołowego

– 2 średnie bakłażany

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– puszka pomidorów krojonych (bez skórki)

– 10 dag startego żółtego sera

– po ½ łyżeczki cynamonu i mielonego kminku lub kminu rzymskiego (kumin)

– ½ pęczka natki pietruszki

– 1 łyżeczka oregano

– sól, pieprz

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 ¼ szklanki zimnego mleka

– 2 jajka

– 1-2 łyżeczki soki z cytryny

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, biały pierz

Jak zrobić musakę?

Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wytrzeć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na patelni. Po kilku minutach dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Doprawić solą, pieprzem, oregano, kminkiem oraz cynamonem. Dodać pomidory wraz zalewą i dusić na małym ogniu jeszcze ok. 10-15 minut.

Beszamel: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę, rozmieszać. Po chwili wlać mleko i ciągle mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Jak sos nieco przestygnie wbić jajka i dobrze zamieszać.

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układać bakłażany, które nieco posolić, na to trochę posiekanej natki pietruszki, mięso, znów warstwa bakłażanów, pietruszka, mięso. Na wierchu powinny znajdować się bakłażany, na które należy wylać sos beszamelowy. Wierch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Musakę wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec ok. 45-50 minut, aż wierzch się dobrze zarumieni.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

grecka-musakagrecka-musaka3grecka-musaka2
loading...
Poprzedni Ciasto Pijak
Nastepny Frittata

1 Comment

  1. Marzena T
    1 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Nabrałam apetytu na tą zapiekankę :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *