Frittata


Frittata

To rodzaj omletu popularnego w kuchni włoskiej. Frittare to po włosku smażyć. Składniki frittaty można modyfikować wedle uznania. Panuje tutaj pełna dowolność. Ja wzbogaciłam moją frittatę o dodatek szynki, papryk, pomidora i kukurydzy. Omlet świetnie sprawdzi się zarówno na porządne śniadanie, jak i na obiad.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 8 jaj

– 10 dag szynki

– ½ zielonej, czerwonej i żółtej papryki

– 1 pomidor (obrany ze skórki)

– 10 dag startego żółtego sera (można dać też mozzarellę lub parmezan)

– 3 łyżki kukurydzy konserwowej

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 1 ząbek czosnku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– bazylia, oregano

– sól, pieprz

Jak zrobić frittatę?

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na cienkie paski. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Szynkę pokroić w kostkę, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Dodać do papryk i wszystko posolić. Jaja wbić do miski i roztrzepać widelcem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wylać na warzywa. Dodać kukurydzę. Omlet oprószyć szczyptą bazylii i oregano. Smażyć przykryty pokrywką przez 5 minut, po czym posypać startym żółtym serem. Smażyć jeszcze chwilę, aż wierch omletu się zetnie. Po usmażeniu podzielić na trójkąty, jak pizzę. Frittatę spożywać na śniadanie. Danie jest bardzo sycące i nie wymaga żadnych dodatków.

Smacznego!


Galeria zdjęć

Helen G.

frittata-omlet-po-wlosku1frittata-omlet-po-wlosku
loading...
Poprzedni Musaka
Nastepny Krokiety z pieczarkami

1 Comment

  1. Mateusz Wojczyński
    21 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    Danie wyśmienite, sam wielokrotnie robiłem takie pseudo pizze z omletu, można wrzucić do nich wszystko, tak jak do pizzy :).

    P.S poprawnie mówi się *sycące. Syty to mogę być ja po zjedzeniu omletu :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *