Bułka paryska
To inaczej bułka francuska. Mięciutka, z chrupiącą skórką bułka paryska jest dostępna w każdej piekarni. W poszczególnych regionach Polski bułka paryska nosi różne nazwy. Najbardziej popularne to: bina (Podkarpacie,) gryzka (Radom), weka (Kraków), angielka (Łódź), francuz (Górny Śląsk), bułka wrocławska, bułka kielecka, kawiarka (Poznań), linga (Częstochowa), parówka (Lublin) baton (Białystok) albo bułka wyborowa (Kujawy).
Bułka paryska swoim podłużnym kształtem przypomina bagietkę, choć jest od niej grubsza, bliżej jej do mini bochenka chleba. Dla mnie to po prostu tradycyjna bułka śniadaniowa, miękka, z ukośnymi nacięciami na skórce. Idealna z masełkiem i kubkiem mleka lub kakao. Na drugi dzień bułka nieco twardnieje ale nadal jest smaczna.
Zobacz także → domowe bułki pszenne (z przedziałkiem).
Składniki:
– 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej luksusowej (typ550) + trochę do podsypania
– 100 ml ciepłego mleka
– 50 ml letniej wody
– 15g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
▌Jak upiec bułkę paryską?
Zaczyn: W rondelku lekko podgrzać mleko (powinno być tylko nieznacznie ciepłe) dodać drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki – wymieszać. Przykryć spodeczkiem i pozostawić na 10 minut. W przypadku użycia suchych drożdży nie robimy zaczynu, tylko dodajemy je do pozostałych składników.
Do większej miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać olej, letnią wodę i podrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić masę na gładkie ciasto, podsypywać lekko mąką. Ciasto umieścić w nasmarowanej tłuszczem misce, by się nie kleiło, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu (ciasto powinno podwoić swoją objętość) ciasto wyrobić ponownie jeszcze przez chwilkę. Następnie uformować podłużny wałek, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Na dolną półkę piekarnika wstawić naczynie z wodą. Bułkę paryską ponacinać ukośnie tępą stroną noża. Po wstawieniu do piekarnika lekko spryskać wierzch bułki wodą. Bułkę piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut (funkcja góra-dół) do lekkiego zarumienienia. Studzić na kratce. Bułkę paryską podawać posmarowaną masłem albo z dżemem, z kubkiem mleka albo kakao.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiamy bułkę paryską, więc chętnie skorzystam z przepisu. Ciekawe, jak wyjdzie 🙂