Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem
Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem
Chrupiące rollsy. Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem to pyszna przekąska na ciepło, idealna zwłaszcza na imprezę. W dodatku jest bardzo szybka w przygotowaniu.
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem żółtym jest prosty. Arkusz ciasta francuskiego smarujemy sosem na bazie ketchupu, a następnie wykładamy plastrami sera żółtego, salami i krążkami cebuli. Całość zwijamy w rulon, po czym kroimy na nieduże kawałki – rollsy/ślimaczki.
Zapieczone salami w połączeniu z serem to smaczny duet. O dziwo, za salami na zimno na kanapce już jakoś niespecjalnie przepadam, za to na ciepło jest po prostu pyszne 🙂
Taka przekąska z ciasta francuskiego jest dużo smaczniejsza na ciepło, z uwagi na ciągnący ser. Nadaje się również do odgrzania w piekarniku.
Zobacz także → Mini pizze na imprezę.
(16 sztuk)
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 100g salami w plastrach
– około 7 plastrów sera żółtego
– 5 łyżek ketchupu
– 1 łyżeczka majonezu
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– ½ łyżeczki oregano
– sól, pieprz
▌Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem?
W miseczce wymieszać ze sobą ketchup z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku pieprzem, szczyptą soli oraz ½ łyżeczki oregano. Gotowym sosem wysmarować arkusz ciasta francuskiego, pozostawiając około 1 cm wolnych brzegów. Na to wyłożyć plastry salami, sera żółtego oraz cebulę pokrojoną w piórka albo w krążki.
Ciasto francuskie zwinąć ciasno w rulon od strony dłuższego boku i pokroić i na porcje o grubości 2 cm. Ślimaczki wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec około 20 minut, do zarumienienia. Rollsy z ciasta francuskiego podawać gorące. Można polać ketchupem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pysznie 🙂 ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości na świetne przekąski 🙂
To prawda. Bardzo często je kupuję. Ciasto francuskie świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej.