PrzekąskiZapiekanki

Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem

Chrupiące rollsy. Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem to pyszna przekąska na ciepło, idealna zwłaszcza na imprezę. W dodatku jest bardzo szybka w przygotowaniu.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem żółtym jest prosty. Arkusz ciasta francuskiego smarujemy sosem na bazie ketchupu, a następnie wykładamy plastrami sera żółtego, salami i krążkami cebuli. Całość zwijamy w rulon, po czym kroimy na nieduże kawałki – rollsy/ślimaczki.

Zapieczone salami w połączeniu z serem to smaczny duet. O dziwo, za salami na zimno na kanapce już jakoś niespecjalnie przepadam, za to na ciepło jest po prostu pyszne 🙂

Taka przekąska z ciasta francuskiego jest dużo smaczniejsza na ciepło, z uwagi na ciągnący ser. Nadaje się również do  odgrzania w piekarniku.

Zobacz takżeMini pizze na imprezę.

(16 sztuk)

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 100g salami w plastrach

– około 7 plastrów sera żółtego

– 5 łyżek ketchupu

– 1 łyżeczka majonezu

– 1 ząbek czosnku

– 1 mała cebula

– ½ łyżeczki oregano

– sól, pieprz

Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem?

W miseczce wymieszać ze sobą ketchup z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku pieprzem, szczyptą soli oraz ½ łyżeczki oregano. Gotowym sosem wysmarować arkusz ciasta francuskiego, pozostawiając około 1 cm wolnych brzegów. Na to wyłożyć plastry salami, sera żółtego oraz cebulę pokrojoną w piórka albo w krążki.

Ciasto francuskie zwinąć ciasno w rulon od strony dłuższego boku i pokroić i na porcje o grubości 2 cm. Ślimaczki wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec około 20 minut, do zarumienienia. Rollsy z ciasta francuskiego podawać gorące. Można polać ketchupem.

Smacznego!

Helen G.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

    1. To prawda. Bardzo często je kupuję. Ciasto francuskie świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button