Tarta z tuńczykiem i cukinią


DSCN3485

Naszła mnie ostatnio ochota na tartę wytrawną. Lubię w niej ten kruchy spód i pyszne dodatki. Miałam w lodówce puszkę tuńczyka. Pomyślałam więc, że ją wykorzystam. Dodałam cukinię i pomidor, które moim zdaniem świetnie się komponują z rybą. Tarta jest dobrą propozycją zarówno na sycący obiad jak i na kolację:)

 
DSCN3485

(Dla 4 osób)
Składniki:

Ciasto kruche:

– 200g mąki

– 120g zimnego masła

– 1 jajko

– ½ łyżeczki soli

– 1 łyżka wody

 
Nadzienie:

– 1 średniej wielkości cukinia

– 1 pomidor

– puszka tuńczyka w oleju

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– sól, pieprz

– zioła prowansalskie

– 2 łyżki oleju

– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

– 3 jajka

– 10 dkg żółtego sera

 
Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 ˚C.

 
Nadzienie: Cukinię umyć, pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, pokroić także w kostkę. Na patelnie rozgrzać olej, wpierw zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię i smażyć aż nieco zmięknie. Na koniec dodać pomidora i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

 

Tuńczyka odsączyć z zalewy.

 
Jajka rozbełtać ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 
Nadzienie i tuńczyka wyłożyć na podpieczoną tartę, następnie polać sosem jajeczno-śmietanowym. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze 25 minut w temperaturze 200 ˚C aż góra się zetnie i zarumieni. Podawać gorące.

 

Smacznego!

Helen G.
DSCN3480 DSCN3488

 

Poprzedni Pierogi z kapustą i grzybami
Nastepny Omlet z parówką, groszkiem i marchewką konserwową

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *