Tarta z tuńczykiem i cukinią


Tarta z tuńczykiem i cukinią

To pyszny kruchy placek w wersji wytrawnej. Tartę z cukinią robię czasem na obiad. Choć to także ciekawa propozycja na kolację. Tarta z tuńczykiem i cukinią jest dość łatwa w przygotowaniu i robi się ją szybko. Jeśli lubicie tarty, czy to wytrawne czy to na słodko, to polecam wam kupić sobie specjalną foremkę do tary (jest płytka, okrągła i ma pofalowane brzegi). Zachęcam was do spróbowania także innych moich tart. Wszystkie są sprawdzonymi przeze mnie przepisami :)

tarta z wędzonym łososiem

tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą

tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 200g mąki

– 120g zimnego masła

– 1 jajko

– ½ łyżeczki soli

– 1 łyżka wody

Nadzienie:

– 1 średniej wielkości cukinia

– 1 pomidor

– puszka tuńczyka w oleju

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– sól, pieprz

– zioła prowansalskie

– 2 łyżki oleju

– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

– 3 jajka

– 10 dag żółtego sera

Jak zrobić tartę z tuńczykiem i cukinią?

Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200˚C.

Nadzienie: Cukinię umyć, pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, pokroić także w kostkę. Na patelnie rozgrzać olej, wpierw zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię i smażyć aż nieco zmięknie. Na koniec dodać pomidora i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka rozbełtać ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nadzienie i tuńczyka wyłożyć na podpieczoną tartę, następnie polać sosem jajeczno-śmietanowym. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze 25 minut w temperaturze 200˚C aż góra się zetnie i zarumieni. Tartę z tuńczykiem i cukinią podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

tarta-z-tunczykiem-i-cukinia1tarta-z-tunczykiem-i-cukinia2tarta-z-tunczykiem-i-cukinia
loading...
Poprzedni Zupa pomidorowa z makaronem
Nastepny Omlet z parówką

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *