Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą


Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

To smaczny kruchy wytrawny placek. Tarty mają to do siebie, że można kombinować z nadzieniami. W zależności od gustu, można upiec tartę na słodko jako deser → np. tarta z jabłkami i cynamonem, bądź w wersji wytrawnej – z warzywami lub/i mięsem. Osobiście wolę chyba tę drugą opcję. Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą to ciekawy pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację, wedle upodobań. Dodam, że jest bardzo sycącą. Polecam wam także spróbować tartę z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą oraz tartę z wędzonym łososiem.

Składniki:

Kruche ciasto:

– 200g mąki

– 120g masła

– 1 jajko

– 1 łyżka wody

– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

– 1 nieduży brokuł

– mała pierś z kurczaka (ok. 40-50 dag)

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka curry

– 1 łyżeczka octu balsamicznego – opcjonalnie

– ½ łyżeczki słodkiej papryki

– po ⅓ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) i cynamonu  (opcjonalnie)

– szczypta mielonego imbiru

– 10 dag mozzarelli lub żółtego sera

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

– 3 jajka

– sól, pieprz

Jak zrobić tartę brokułową z kurczakiem i kukurydzą?

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub paski. Jeśli mamy nieco czasu można zamarynować mięso z dodatkiem przypraw, octu, czosnku, oliwy i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli nie, to podsmażamy doprawione mięso na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200˚C.

Nadzienie: Brokuły umyć, odciąć łodygi i podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut bez przykrywania garnka (zachowają wówczas zielony kolor). Odcedzić.

Śmietanę wymieszać z jajkami w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć wpierw brokuły, kurczaka i kukurydzę. Następnie polać tartę sosem śmietanowo-jajecznym. Na koniec posypać starta mozzarellą albo żółtym serem. Zapiekać tartę jeszcze przez 25 minut w temp. 200˚C. Tartę brokułową z kurczakiem i kukurydzą podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

tarta-brokulowa-z-kurczakiem-i-kukurydzatarta-brokulowa-z-kurczakiem-i-kukurydza2tarta-brokulowa-z-kurczakiem-i-kukurydza3
loading...
Poprzedni Papryka marynowana
Nastepny Chleb gryczany

20 komentarzy

  1. Kulinarne Inspiracje
    26 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Wygląda przepysznie!!

    • Helen G.
      Helen G.
      26 czerwca 2014
      Odpowiedz

      I tak też smakuje:)

  2. Owca
    26 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Przepiękna! No tak. Jako że jestem fanką wszelkiego rodzaju tart (z niezmiennie nam panującą królową tartą szpinakową), po zobaczeniu tych zdjęć zmieniłam całkowicie swoje plany obiadowe na jutro… Dzięki za pomysł.
    Pozdrawiam(:

    • Helen G.
      Helen G.
      26 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Miło mi:) Mam nadzieję, że będzie smakować. O, tak szpinakowa to jedna z moich ulubionych, tylko męża niekoniecznie, więc nie mam dla kogo jej robić:) Pozdrawiam:)

      • Owca
        26 czerwca 2014
        Odpowiedz

        Mój też ma na szpinak długie zęby. Co mi w tym wypadku szczególnie nie przeszkadza – cała dla mnie (;

  3. Elisabeth Brzeski
    26 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Swietny przepis! Na pewno to zrobie, bo uwielbiwm i brokuly i kukurydze. Robie podobne ze szpinakiem, ale takiego nie robilam.Dziekuje za swietny przeips I serdecznie pozdrawiam:):)

  4. Beti
    26 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Wygląda przepysznie, też taką robię, to prawda, że jest bardzo sycąca:)))

  5. Urszula
    27 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Jako, ze pora obiadowa chętnie wzięłabym ze sobą ten talerzyk z tartą, mniam :)

  6. Ti-Tinka
    27 czerwca 2014
    Odpowiedz

    wygląda fantastycznie, musze spróbować ;)

  7. Magdalena Majda
    27 czerwca 2014
    Odpowiedz

    mmm wygląda pysznie. Myślę, że upichcę ją jutro mojemu mężowi :) Będzie zachwycony :D

    • Helen G.
      Helen G.
      27 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Mojemu bardzo smakowała:) Pozdrawiam:)

  8. Paulina
    28 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Tarta wyglada zachecajaco, przed chwila kupilam potrzebne produkty i zabieram sie za nia :D

    Dzieki za ciekawy przepis!

    • Helen G.
      Helen G.
      28 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że zasmakuje:)

      • Paulina
        29 czerwca 2014
        Odpowiedz

        Przepyszna wyszla! :D

        • Helen G.
          Helen G.
          30 czerwca 2014
          Odpowiedz

          Bardzo się cieszę:)

  9. Paulina
    4 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Zrobiłam dziś twoją tartę, jest przepyszna ! Świety przepis ! Dzięki !

  10. zdrowo
    6 marca 2015
    Odpowiedz

    Bardzo smacznie to wszystko wygląda, zachęciłaś mnie do wypróbowania przepisu

    • Helen G.
      Helen G.
      6 marca 2015
      Odpowiedz

      Miło mi :) Polecam wypróbować przepis :)

  11. Agnieszka
    17 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Witam, pytanie mam, śmietana 18% słodka czy kwaśna?

    • Helen G.
      Helen G.
      17 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Kwaśna, duże opakowanie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *