Tarta z wędzonym łososiem


Tarta z wędzonym łososiem

To kruchy, wytrawny placek. Wzbogaciłam go dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych i oliwek zapieczonych pod kołderką sosu śmietanowo-jajecznego ;-) Tarta z wędzonym łososiem sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. polecam także spróbować przepis na tartę z tuńczykiem i cukinią.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 200g mąki

– 120g masła

– 1 jajko

– 1 łyżka wody

– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

– 150g wędzonego łososia

– kilka pomidorków koktajlowych

– czarne oliwki

– 1 kulka mozzarelli

– 3 jajka

– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

–  bazylia

– sól, pieprz

Jak zrobić tartę z wędzonym łososiem?

Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć do foremki. Nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200˚C.

Łososia pokroić na kawałki, pomidorki przekroić na pół. Wyłożyć je na podpieczone ciasto razem z oliwkami. Śmietanę wymieszać z jajkami w miseczce, doprawić solą i pieprzem i bazylią. Zalać tartę sosem śmietanowo-jajecznym. Na wierzch położyć mozzarellę pokrojoną na plastry. Zapiekać tartę jeszcze przez 25-30 minut w temp. 200˚C. Tartę z wędzonym łososiem podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

tarta-z-wedzonym-lososiem3tarta-z-wedzonym-lososiemtarta-z-wedzonym-lososiem1
loading...
Poprzedni Sos mięsno-pomidorowy do makaronu
Nastepny Sałata crispagio - sałata rzymska i lodowa w jednej główce

6 komentarzy

  1. Owca
    13 października 2014
    Odpowiedz

    Lubię strasznie, gdy tu wchodzę i swoim najnowszym postem rozwiązujesz mi problem, co dziś ciekawego upichcić na nalot znajomych (:

    • Helen G.
      Helen G.
      13 października 2014
      Odpowiedz

      Serdecznie dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że moje przepisy mogą inspirować:-)

  2. Brzeski
    14 października 2014
    Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis, zrobie ja jutro na obiad, bo wyglada bardzo apetycznie:):)Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 października 2014
      Odpowiedz

      Dziękuję Elisabeth:)Polecam, tarta jest bardzo smaczna.Zamiast mozarelli można ewentualnie użyć żółtego sera.

  3. Marzena
    14 października 2014
    Odpowiedz

    O jej ale to apetycznie wygląda :) A ja się głodna przez to aż zrobiłam :) Ty to masz pomysły w kuchni ! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 października 2014
      Odpowiedz

      Dziękuję Marzenko:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *