Tarta z wędzonym łososiem


Tarta z wędzonym łososiem

Kruchy, pyszny wytrawny placek. Wzbogaciłam go dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych i oliwek zapieczonych pod kołderką sosu śmietanowo-jajecznego ;-) Tarta z wędzonym łososiem sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Wystarczy kupić tylko specjalną foremkę do tarty.

Zobacz także

tarta z tuńczykiem i cukinią.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 200g mąki

– 120g masła

– 1 jajko

– 1 łyżka wody

– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

– 150g wędzonego łososia

– kilka pomidorków koktajlowych

– czarne oliwki

– 1 kulka mozzarelli

Sos śmietanowo-jajeczny:

– 3 jajka

– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

– 1/2 łyżeczki bazylii

– sól, pieprz

Jak zrobić tartę z wędzonym łososiem?

Kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać  masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty o średnicy 24 lub 26 cm wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem. Następnie ciasto nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Schłodzić przez 10 minut w zamrażalniku. Następnie podpiec przez 15 minut w temperaturze 200˚C.

Nadzienie: Łososia pokroić na kawałki, pomidorki przekroić na pół. Wyłożyć je na podpieczone ciasto razem z oliwkami.

Sos śmietanowo-jajeczny: Śmietanę wymieszać w misce wraz z rozbełtanymi widelcem jajkami. Sos doprawić solą i pieprzem i bazylią. Popieczoną tartkę zalać sosem śmietanowo-jajecznym. Na wierzch położyć mozzarellę pokrojoną na plastry. Zapiekać tartę jeszcze przez około 25 minut w temp. 200˚C. Tartę z wędzonym łososiem podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

tarta-z-wedzonym-lososiem
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Sos mięsno-pomidorowy do makaronu
Nastepny Sałata crispagio - sałata rzymska i lodowa w jednej główce

6 komentarzy

  1. Avatar
    Owca
    13 października 2014
    Odpowiedz

    Lubię strasznie, gdy tu wchodzę i swoim najnowszym postem rozwiązujesz mi problem, co dziś ciekawego upichcić na nalot znajomych (:

    • Helen G.
      Helen G.
      13 października 2014
      Odpowiedz

      Serdecznie dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że moje przepisy mogą inspirować:-)

  2. Avatar
    Brzeski
    14 października 2014
    Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis, zrobie ja jutro na obiad, bo wyglada bardzo apetycznie:):)Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 października 2014
      Odpowiedz

      Dziękuję Elisabeth:)Polecam, tarta jest bardzo smaczna.Zamiast mozarelli można ewentualnie użyć żółtego sera.

  3. Avatar
    Marzena
    14 października 2014
    Odpowiedz

    O jej ale to apetycznie wygląda :) A ja się głodna przez to aż zrobiłam :) Ty to masz pomysły w kuchni ! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 października 2014
      Odpowiedz

      Dziękuję Marzenko:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *