Sos mięsno-pomidorowy do makaronu


Sos mięsno-pomidorowy do makaronu

Doskonale sprawdzi się do wszelkich potraw z makaronem, zapiekanek typu lasagne, do spaghetti czy nadziewanych rurek cannelloni. W przypadku cannelloni sos mięsno-pomidorowy powinien być dosyć gęsty, tak jak na zdjęciach, by łatwiej było nadziewać nim rurki. Nie dodawajcie wówczas do sosu wody, w przeciwieństwie do lasagne, gdzie powinien być on bardziej płynny. Z przyprawami możecie kombinować do woli. Mieszanka kilku śródziemnomorskich ziół, jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, ewentualnie mieszanki tzw. ziół prowansalskich – doda potrawie niepowtarzalnego aromatu. Oprócz czarnego pieprzu warto dodać też odrobinę chili.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mielonego mięsa (u mnie z szynki)

– puszka pomidorów krojonych bądź kartonik zagęszczonego soku/przecieru pomidorowego

– 1-2 cebule

– 1 marchew

– 3 ząbki czosnku

– 250g pieczarek (opcjonalnie)

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki ketchupu

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i tymianku

– po 1 łyżeczce oregano, bazylii

– ⅓ łyżeczki rozmarynu

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub suszonej

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– ½ szklanki wody

– szczypta cukru

– sól, czarny pierz lub chili

Jak zrobić sos mięsno-pomidorowy do makaronu?

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem na oleju, dodać mięso i podsmażyć. W przypadku użycia do sosu pieczarek, należy je wpierw umyć, obrać, pokroić drobno i podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła. Następnie dodać do sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wlać pomidory z puszki, wodę, koncentrat i ketchup, dusić jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Dodać marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, podusić jeszcze 2 minuty. Na sam koniec wsypać posiekaną (może być też suszona) natkę pietruszki. Sos mięsno-pomidorowy podawać do wszelkich makaronów np. spaghetti, lasagne czy do nadziewania rurek cannelloni.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pomidorowy-sos-miesno-warzywny2pomidorowy-sos-miesno-warzywny1pomidorowy-sos-miesno-warzywny
loading...
Poprzedni Krokiety ze szpinakiem i mozzarellą
Nastepny Tarta z wędzonym łososiem

2 komentarze

  1. Marzena
    6 października 2014
    Odpowiedz

    Ja ostatnio jadłam tą wersję sosu ale z porem zamiast cebuli, taka mała zmiana a wiele w sosie zmieniła

  2. Paweł
    13 listopada 2014
    Odpowiedz

    Właśnie szukałem przepisu na sos do spaghetti i natrafiłem na ten. Wygląda zachęcająco i myślę, że sobie spokojnie z nim poradzę, a jeśli okaże się tak dobry jak myślę to na pewno na stałe trafi do mojego menu. Dzięki.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *