Kotlety mielone

Kotlety mielone
Są jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Kotlety mielone wciąż jada się w wielu polskich domach. W Małopolsce są one nazywane sznyclem. Sama bardzo lubię mielone. Prawidłowo przygotowane kotlety mielone są chrupiące, soczyste i aromatyczne.
Kotlety mielone możecie usmażyć praktycznie z dowolnego gatunku mięsa, wedle osobistych preferencji. Najbardziej popularne są tzw. mieszane (wieprzowo-wołowe) ale również te z szynki, łopatki czy karkówki. Nieco bardziej dietetyczne (bo chudsze) są kotlety mielone z indyka, choć także bardzo smaczne.
Farsz możecie wzbogacić dodając pieczarki, jak w przepisie kotlety mielone z pieczarkami albo kosteczkę żółtego sera → kotlety mielone z żółtym serem. Do mięsa polecam również dodać łyżeczkę musztardy, najlepiej ostrej. Fajnie podnosi smak kotletów. Podczas wyrabiania masy zdecydowanie warto dodać też około ⅓ szklanki zimnej wody. Mięso pod wpływem wyrabiania wchłonie wodę i po usmażeniu przynajmniej nie będzie suche i twardawe, a mięciutkie i soczyste.
Niektórzy wzbogacają kotlety, dodając do masy posiekaną natkę pietruszki. Osobiście tego nie robię ale jeśli macie ochotę to spróbujcie.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 500g mięsa dowolnego mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe, z szynki, łopatki albo z indyka)
– 1 kajzerka namoczona w mleku
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– kilka łyżek bułki tartej (zwykle daję 2 łyżki kaszy manny i resztę bułki tartej)
– ok. ⅓ szklanki wody
– 1 łyżeczka musztardy
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– maggi (opcjonalnie)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kotlety mielone?
Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać czosnek. jeszcze chwilkę podsmażyć. Można również zetrzeć cebulę i czosnek na tarce o drobnych oczkach. Kajzerkę lub po prostu bułkę pszenną (nie musi być koniecznie czerstwa) namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odcisnąć w dłoniach i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać sól, pieprz, słodką paprykę, maggi, musztardę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem.
Dodać tyle bułki tartej, by móc swobodnie wyrobić kotlety. Mięso powinno być kleiste. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować owalne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Przed położeniem na gorącą patelnię nadmiar bułki strzepnąć.
Kotlety mielone smażyć na rozgrzanym oleju, smalcu, bądź maśle klarowanym na niezbyt dużym ogniu. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Kotlety mielone podawać najlepiej tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką. Dobrze pasuje tutaj surówka z marchewki i jabłka, buraczki na ciepło albo pomidory ze śmietaną (na zdjęciu).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Dawno nie robiłam 🙂
Polecam gorąco 🙂
Uwielbiam kotlety mielone – pyszna klasyka 🙂
Uwielbiam kotlety mielone, zwłaszcza w wykonaniu mojej mamy 😀 Ona robi najlepsze i teraz przez Ciebie straszniemi się ich zachciało haha 😛
Właśnie dzisiaj robię je na obiad 🙂
To powodzenia życzę i smacznego! 🙂
Po wakacjach i barowym, niekoniecznie zdrowym jedzeniu, marzy mi się taki domowy kotlet mielony 🙂
Klasyk… chyba w każdym domu 😉
Na pewno w zdecydowanej większości 🙂
uwielbiam mielone 😉
Ja też 🙂