Mięsa

Kotlety mielone

Kotlety mielone

Są jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Kotlety mielone wciąż jada się w wielu polskich domach. W Małopolsce są one nazywane sznyclem. Sama bardzo lubię mielone. Prawidłowo przygotowane kotlety mielone są chrupiące, soczyste i aromatyczne.

Kotlety mielone możecie usmażyć praktycznie z dowolnego gatunku mięsa, wedle osobistych preferencji. Najbardziej popularne są tzw. mieszane (wieprzowo-wołowe) ale również te z szynki, łopatki czy karkówki. Nieco bardziej dietetyczne (bo chudsze) są kotlety mielone z indyka, choć także bardzo smaczne.

Farsz możecie wzbogacić dodając pieczarki, jak w przepisie kotlety mielone z pieczarkami albo kosteczkę żółtego sera → kotlety mielone z żółtym serem. Do mięsa polecam również dodać łyżeczkę musztardy, najlepiej ostrej. Fajnie podnosi smak kotletów. Podczas wyrabiania masy zdecydowanie warto dodać też około ⅓ szklanki zimnej wody. Mięso pod wpływem wyrabiania wchłonie wodę i po usmażeniu przynajmniej nie będzie suche i twardawe, a mięciutkie i soczyste.

Niektórzy wzbogacają kotlety, dodając do masy posiekaną natkę pietruszki. Osobiście tego nie robię ale jeśli macie ochotę to spróbujcie.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mięsa dowolnego mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe, z szynki, łopatki albo z indyka)

– 1 kajzerka namoczona w mleku

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

Loading...

– kilka łyżek bułki tartej (zwykle daję 2 łyżki kaszy manny i resztę bułki tartej)

– ok. ⅓ szklanki wody

– 1 łyżeczka musztardy

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– maggi (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety mielone?

Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać czosnek. jeszcze chwilkę podsmażyć. Można również zetrzeć cebulę i czosnek na tarce o drobnych oczkach. Kajzerkę lub po prostu bułkę pszenną (nie musi być koniecznie czerstwa) namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odcisnąć w dłoniach i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać sól, pieprz, słodką paprykę, maggi, musztardę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem.

Dodać tyle bułki tartej, by móc swobodnie wyrobić kotlety. Mięso powinno być kleiste. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować owalne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Przed położeniem na gorącą patelnię nadmiar bułki strzepnąć.

Kotlety mielone smażyć na rozgrzanym oleju, smalcu, bądź maśle klarowanym na niezbyt dużym ogniu. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Kotlety mielone podawać najlepiej tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką. Dobrze pasuje tutaj surówka z marchewki i jabłka, buraczki na ciepło albo pomidory ze śmietaną (na zdjęciu).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

kotlety-mielone3
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Zobacz przepis

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

  1. Uwielbiam kotlety mielone, zwłaszcza w wykonaniu mojej mamy :D Ona robi najlepsze i teraz przez Ciebie straszniemi się ich zachciało haha :P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close