Kotlety mielone


Kotlety mielone

Są jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Kotlety mielone wciąż jada się w wielu polskich domach. W Małopolsce są one nazywane sznyclem. Sama bardzo lubię mielone. Prawidłowo przygotowane kotlety mielone są chrupiące, soczyste i aromatyczne. Kotlety mielone możecie usmażyć praktycznie z dowolnego gatunku mięsa, wedle osobistych preferencji. Najbardziej popularne są tzw. mieszane (wieprzowo-wołowe) ale również te z szynki, łopatki czy karkówki. Nieco bardziej dietetyczne (bo chudsze) są kotlety mielone z indyka, choć także bardzo smaczne. Farsz możecie wzbogacić dodając pieczarki, jak w przepisie kotlety mielone z pieczarkami albo kosteczkę żółtego sera → kotlety mielone z żółtym serem. Do mięsa polecam również dodać łyżeczkę musztardy, najlepiej ostrej. Fajnie podnosi smak kotletów. Podczas wyrabiania masy zdecydowanie warto dodać też około ⅓ szklanki zimnej wody. Mięso pod wpływem wyrabiania wchłonie wodę i po usmażeniu przynajmniej nie będzie suche i twardawe, a mięciutkie i soczyste. Niektórzy wzbogacają kotlety, dodając do masy posiekaną natkę pietruszki. Osobiście tego nie robię ale jeśli macie ochotę to spróbujcie.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mięsa dowolnego mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe, z szynki, łopatki albo z indyka)

– 1 kajzerka namoczona w mleku

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– kilka łyżek bułki tartej (zwykle daję 2 łyżki kaszy manny i resztę bułki tartej)

– ok. ⅓ szklanki wody

– 1 łyżeczka musztardy

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– maggi (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety mielone?

Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać czosnek. jeszcze chwilkę podsmażyć. Można również zetrzeć cebulę i czosnek na tarce o drobnych oczkach. Kajzerkę lub po prostu bułkę pszenną (nie musi być koniecznie czerstwa) namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odcisnąć w dłoniach i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać sól, pieprz, słodką paprykę, maggi, musztardę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodać tyle bułki tartej, by móc swobodnie wyrobić kotlety. Mięso powinno być kleiste. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować owalne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Przed położeniem na gorącą patelnię nadmiar bułki strzepnąć. Kotlety mielone smażyć na rozgrzanym oleju, smalcu, bądź maśle klarowanym na niezbyt dużym ogniu. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Kotlety mielone podawać najlepiej tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką. Dobrze pasuje tutaj surówka z marchewki i jabłka, buraczki na ciepło albo pomidory ze śmietaną (na zdjęciu).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-mielonekotlety-mielone1kotlety-mielone2kotlety-mielone3
Poprzedni Szybka sałatka z tuńczykiem
Nastepny Jajecznica

11 komentarzy

  1. Beti
    23 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Dawno nie robiłam :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Polecam gorąco :)

  2. Ania
    23 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam kotlety mielone – pyszna klasyka :)

  3. Marzena
    23 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam kotlety mielone, zwłaszcza w wykonaniu mojej mamy :D Ona robi najlepsze i teraz przez Ciebie straszniemi się ich zachciało haha :P

  4. agata
    24 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Właśnie dzisiaj robię je na obiad :)

    • Helen G.
      Helen G.
      24 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      To powodzenia życzę i smacznego! :-)

  5. Królowa Karo
    27 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Po wakacjach i barowym, niekoniecznie zdrowym jedzeniu, marzy mi się taki domowy kotlet mielony :)

  6. Ervisha
    28 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Klasyk… chyba w każdym domu ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      28 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Na pewno w zdecydowanej większości :-)

  7. Ewelina Serafińska
    3 września 2017
    Odpowiedz

    uwielbiam mielone ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      3 września 2017
      Odpowiedz

      Ja też :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *