Szynka w sosie sojowym


Szynka w sosie sojowym

W marynacie z sosu sojowego. Szynka taka uzyskuje ciekawy smak, jest smaczna i jest krucha. Szynka w sosie sojowym niewiele różni się od tej klasycznie duszonej. Specjalnym dodatkiem, który pozytywnie wpływa na smak mięsa jest sos sojowy [klik]. To idealny zamiennik soli. Dlatego marynując w sosie sojowym mięso, nie trzeba go dodatkowo solić.

Sos sojowy występuje jako sos sojowy jasny albo ciemny. Ten pierwszy bardziej sprawdza się do krótkiego smażenia, głównie do drobiu i cielęciny. Sos sojowy ciemny ma gęstszą konsystencję oraz ciemną barwę. Jest polecany do dań duszonych i pieczonych, z wieprzowiny czy wołowiny.

Szynka duszona w sosie sojowym to inaczej szynka w sosie ciemnym, pieczeniowym. Nie dodaje się do takiego sosu już śmietany, by go niepotrzebnie rozbielać. Wskazany jest jedynie dodatek mąki, celem zagęszczenia sosu.

Zobacz także

szynka w sosie chrzanowym

szynka w sosie cebulowym.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 800g szynki wieprzowej

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 3 łyżki sosu sojowego (dałam ciemny)

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4-5 kulek pieprzu

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 2 łyżki mąki

– 2-3 łyżki oleju lub smalcu

– sól, pieprz (można dać pieprz ziołowy)

Jak zrobić szynkę w sosie sojowym?

Mięso umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy rozbić tłuczkiem. Plastry szynki posmarować sosem sojowym, nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, jeśli mamy czas.

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli. Smażyć 1 minutę, następnie przełożyć do rondla lub większego garnka. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć plastry szynki do zarumienienia na dużym ogniu. Przełożyć do rondla. Mięso podlać wodą, tyle by tylko lekko je zakrywała. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu, majeranek i mielone papryki.

Szynkę dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Szynka powinna być miękka i krucha. W razie potrzeby dolać do mięsa nieco wody. Na koniec zagęścić sos.

W 1/4 szklanki wody rozrobić dokładnie mąkę, by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru.Następnie dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Szynkę duszoną w sosie sojowym podawać  najlepiej z puree ziemniaczanym albo z kaszą gryczaną i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

szynka-w-sosie-sojowym2
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Zupa kapuśniak z młodej kapusty
Nastepny Tarta z kurczakiem i pieczarkami

3 komentarze

  1. Avatar
    Magda
    24 czerwca 2019
    Odpowiedz

    Pycha, danie wygląda bardzo apetycznie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      24 czerwca 2019
      Odpowiedz

      Zdecydowanie tak :-)

  2. Avatar
    Ania
    25 czerwca 2019
    Odpowiedz

    Dobra podpowiedź na jutrzejszy obiad :) już mi czasami brakuje pomysłów co gotować

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *