Szynka duszona w sosie cebulowym


Szynka duszona w sosie cebulowym

Idealne danie na weekend. Szynka duszona w sosie cebulowym świetnie komponuje się z kaszą i buraczkami na ciepło albo z surówką. Gęsty, zawiesisty sos cebulowy i miękkie aromatyczne mięso dają wspaniałe wrażenia smakowe. To inaczej bitki wieprzowe z szynki.

Szynka w sosie gości dosyć często w moim domu. Mąż bardzo lubi tak przyrządzone mięso. Jest delikatne w smaku, do tego lżej strawne od mięsa smażonego. Przepis jest bardzo prosty. Najdłużej zajmuje duszenie mięsa. My w tym czasie możemy np. sprzątać i tylko doglądać potrawy.

Zobacz także:

szynka w sosie własnym.

szynka w sosie chrzanowym.

(Dla 4 – 6 osób)

Składniki:

– 80 dag -1kg szynki wieprzowej np. kulka

– 3 średnie cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 3 kulki ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– czosnek granulowany

– 2-3 łyżki smalcu

– 2 łyżki mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić szynkę duszoną w sosie cebulowym?

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w plastry o grubości 1 cm. Każdy posolić, posypać czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na 2 łyżkach smalcu obsmażyć mięso z obu stron na rumiano, po czym przełożyć do rondla.

Cebule obrać i pokroić w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebule zeszklić na smalcu, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Dodać do mięsa. Szynkę podlać wodą, tyle by lekko przykrywała mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Doprawić 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Szynkę dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa około 1-1,5 godziny.

W ⅓ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, dokładnie rozmieszać by nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do mięsa, wymieszać i zagotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i 1 łyżeczką majeranku. Szynkę duszoną w sosie cebulowym podawać z ziemniakami puree, kluskami albo kaszą i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Kapuśniak domowy
Nastepny Surówka z czerwonej kapusty

5 komentarzy

  1. Ania
    30 września 2018
    Odpowiedz

    Takie dania bardzo lubię :) Pyszności :)

  2. Magda
    1 października 2018
    Odpowiedz

    Solidne i smaczne danie, na rodzinny obiad pasuje idealnie :)

  3. ervisha
    2 października 2018
    Odpowiedz

    NIe miałam styczności z takim sosem ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 października 2018
      Odpowiedz

      Jest bardzo dobry, aromatyczny ;-)

  4. Ania
    3 października 2018
    Odpowiedz

    Bardzo fajny pomysł na obiad :) lubię takie mięsko w sosiku :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *