Surówka z czerwonej kapusty


Surówka z czerwonej kapusty

Prosta i smaczna. Surówka z czerwonej kapusty właśnie do takich należy. To smak mojego dzieciństwa. Moja mama często robiła ją do obiadu, tylko blanszowała kapustę we wrzątku. Ja wolę surową kapustę, tylko startą na tarce o drobnych oczkach. Czerwona kapusta idealnie komponuje się z jabłkiem. Spróbujcie koniecznie :-) Polecam wam również surówkę z białej kapusty.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– ½ główki małej czerwonej kapusty

– 1 jabłko

– sok z cytryny lub ocet jabłkowy

– 1 łyżka majonezu lub śmietany

– cukier do smaku

– szczypta soli

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Kapustę umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko posolić. Jabłko obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Zaprawić surówkę majonezem, bądź śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Surówkę z czerwonej kapusty podawać jako dodatek od obiadu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-czerwonej-kapustysurowka-z-czerwonej-kapusty3surowka-z-czerwonej-kapusty2surowka-z-czerwonej-kapusty1
loading...
Poprzedni Kotlety z kaszy jaglanej i brokuła
Nastepny Sajgonki

6 komentarzy

  1. Magda
    25 września 2012
    Odpowiedz

    bardzo lubie taka surowke!:)

  2. Dom Rozalii
    26 września 2012
    Odpowiedz

    mniam….. takiej jeszcze nie robiłam :))

  3. sniadankomania
    1 października 2012
    Odpowiedz

    uwielbiam taką surówkę! do obiadu przepyszna :)

  4. justka2712
    1 października 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam wszelakie surówki z kapusty:) Muszę wypróbować Twój przepis, bo z czerwoną jakoś słabo się znamy :)

  5. Mamade
    8 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Super! Dziś zrobię do obiadu:D

  6. Anonymous
    12 stycznia 2014
    Odpowiedz

    najlepsza salatka z czerwonej kapusty!!!!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *