Surówka z czerwonej kapusty


Lubię proste, można by rzec zwyczajne surówki. Surówka z czerwonej kapusty właśnie do takich należy. To smak mojego dzieciństwa. Moja mama często robiła ją do obiadu,  tylko blanszowała kapustę we wrzątku. Ja wolę surową kapustę, tylko startą na tarce. Jest bardzo smaczna. Spróbujcie :-)

(Dla 3-4 osób)
Składniki:

– 1/2 główki małej czerwonej kapusty

– 1 jabłko

– sok z cytryny lub ocet jabłkowy

–  cukier

– 1 łyżka majonezu lub śmietany

– szczypta soli

Kapustę umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko posolić. Jabłko obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Zaprawić surówkę majonezem, bądź śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Podawać jako dodatek od obiadu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-czerwonej-kapustysurowka-z-czerwonej-kapusty3surowka-z-czerwonej-kapusty2surowka-z-czerwonej-kapusty1
loading...
loading...
Poprzedni Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów
Nastepny Sajgonki

6 komentarzy

  1. Magda
    25 września 2012
    Odpowiedz

    bardzo lubie taka surowke!:)

  2. Dom Rozalii
    26 września 2012
    Odpowiedz

    mniam….. takiej jeszcze nie robiłam :))

  3. sniadankomania
    1 października 2012
    Odpowiedz

    uwielbiam taką surówkę! do obiadu przepyszna :)

  4. justka2712
    1 października 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam wszelakie surówki z kapusty:) Muszę wypróbować Twój przepis, bo z czerwoną jakoś słabo się znamy :)

  5. Mamade
    8 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Super! Dziś zrobię do obiadu:D

  6. Anonymous
    12 stycznia 2014
    Odpowiedz

    najlepsza salatka z czerwonej kapusty!!!!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *