Pierogi ruskie


Pierogi ruskie to typowo polska potrawa. Nie tylko my Polacy zachwycamy się ich smakiem ale również obcokrajowcy potrafią wpaść w zachwyt. Zrobienie ruskich pierogów wcale nie jest trudne, tylko niestety pracochłonne. Jednakże warte naszej pracy. Pierogi ruskie należą do moich ulubionych rodzajów pierogów. Można przyrządzać je z różnymi nadzieniami: z mięsem, z kapustą i grzybami, czy na słodko z serem albo owocami (truskawki, jagody). Bardzo smaczne są też  pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (kresowe). Pierogi lepię regularnie i zwykle część zamrażam. Na większą ilość gości najlepiej zrobić pierogi z podwójnej proporcji, czyli 1 kilograma mąki. Ciasto według mojego przepisu jest delikatne i elastyczne. Osobiście najbardziej smakuje mi takie w miarę cienko rozwałkowane. Jeśli chodzi o farsz serowo-ziemniaczany, to warto nie żałować soli i pieprzu. Powinien być on dość wyrazisty w smaku. Do farszu daję trochę więcej ziemniaków jak sera białego. Polecam dodać do smaku nieco mielonej gałki muszkatołowej. Podniesie walory smakowe farszu. A zatem do dzieła!

(ok. 50 sztuk)

Składniki:
Farsz:

– ok. 300g ziemniaków (3-4 sztuki)

– 1 kostka białego sera półtłustego (200g)

– 1 cebula

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

– sól, pieprz

– maggi

Ciasto:

– 1/2 kg mąki (typ 500 lub 550)

– ok. 1 szklanki gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– płaska łyżeczka soli

Farsz: Ziemniaki ugotować. Razem z serem utłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na oleju na większym gazie, aż zbrązowieje (nada farszowi lepszy, bardziej wyrazisty smak). Cebulkę dodać do farszu i doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i magii. Farsz powinien być dość pikantny, gdyż w połączeniu z ciastem nie będzie aż tak wyczuwalny. Jeśli będzie zbyt suchy, dodać nieco oleju lub stopionego masła.

Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, sól i tyle ciepłej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować na cienki placek.  Resztę owinąć folią aluminiową, by nie schło. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać ok. 1 łyżeczki farszu i dokładnie zlepić brzegi. Następnie robić falbanki lub wianuszek. Można też zlepione brzegi pieroga dociskać brzegiem widelca robiąc wzór. Duży garnek z osoloną wodą i łyżeczką oleju wstawić na gaz. Pierogi wkładać partiami na wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać ze smażoną cebulką i masełkiem, z boczkiem lub polane samym masełkiem. Pierogi ruskie można podać również polane gęstą śmietaną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pierogi-ruskie1pierogi-ruskie2pierogi-ruskie
loading...
loading...
Poprzedni Używki
Nastepny Roladki z kurczaka z szynką, serem i ogórkiem

3 komentarze

  1. W kuchni Uli
    10 czerwca 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam ruskie pierogi! Twoje wyglądają b. apetycznie mniam!

  2. ewelina
    7 maja 2017
    Odpowiedz

    Dzisiaj robię pierogi z Twojego przepisu – czuje, że wyjda pyszne:-)

    • Helen G.
      Helen G.
      7 maja 2017
      Odpowiedz

      Życzę powodzenia:) Mam nadzieję, że będą smakowały*)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *