Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem


Ciekawą odmianą dla popularnych ruskich pierogów, są pierogi z farszem z kaszy gryczanej i białego sera, typowe dla kuchni kresowej oraz rejonu Lubelszczyzny i Podlasia. Kasza gryczana świetnie nadaje się zarówno do dań mięsnych, np. gołąbków, jako dodatek do gulaszu, jak również do dań typowo warzywnych. Jest ona niezwykle cenna w składniki odżywcze. Należy do produktów wysoko energetycznych, bo w 100g zawiera 336 kcal. Kasza gryczana jest wytwarzana z nasion gryki (Fagopyrum Mill.), rośliny należącej do rodziny rdestowatych. Oprócz węglowodanów złożonych, łatwo przyswajalnego białka, bogatego w tryptofan i lizynę oraz niewielkiej ilości tłuszczu, kasza gryczana zawiera też sporo błonnika, dzięki temu na długi czas zapewni nam uczucie sytości. Ponadto znajdziemy w niej witaminy B1, B2, B3, B6, P, rutynę, kwercetynę, kawas foliowy, magnez, wapń ,fosfor, potas, krzem, żelazo, jod, mangan, cynk, nikiel, kobalt, bor.

Właściwości kaszy gryczanej

  • działa wzmacniająco i odżywczo (zawiera dużo witamin i składników mineralnych; wspomaga odporność organizmu)
  • działa przeciwbakteryjnie
  • działa rozgrzewająco
  • poprawia przemianę materii (zawiera dużo błonnika)
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • obniża ciśnienie krwi (zawiera dużo potasu)
  • nie zawiera glutenu
  • działa zasadotwórczo (odkwasza organizm)

KASZA GRYCZANA PALONA CZY NIEPALONA – KTÓRĄ WYBRAĆ?

Do dzisiejszych pierogów użyłam kaszy gryczana niepalonej (białej). Posiada ona kremową barwę z delikatnymi odcieniami zieleni. Znacząco różni się smakiem w stosunku do tradycyjnej kaszy gryczanej sprzedawanej w sklepach, tzw. palonej o brązowym kolorze. Powiem krótko: moim skromnym zdaniem kasza gryczana niepalona jest dużo smaczniejsza. Osobiście nie przepadam za charakterystycznym, wyrazistym posmakiem goryczki kaszy gryczanej palonej. Kasza niepalona charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i zapachem, jak kasza palona. Kasza gryczana niepalona jest również od niej bardziej wartościowa w składniki odżywcze, które w przypadku tamtej zostają częściowo utracone w procesie palenia. Jeśli nie jedliście kaszy gryczanej niepalonej, to polecam wam ją kupić na próbę. Jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo zdrowa. Ja wybieram niepaloną.

JAK GOTOWAĆ?

Kaszę gryczaną gotujemy w podwójnej ilości wody w stosunku do ilości kaszy, czyli na 1 szklankę suchej kaszy dajemy 2 szklanki wody. Do gotującej kaszy warto wrzucić 1 łyżeczkę masła (daję klarowane), co wzbogaci jej smak.

(ok. 50 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 500g mąki pszennej typ 550

– ok. 1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

– 1 szklanka kaszy gryczanej

– 200g twarogu półtłustego lub tłustego

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu

– sól, pieprz

Najlepiej zacząć od nadzienia: Kaszę gryczaną opłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować 2 szklanki wody. posolić. Na wrzątek wsypać kaszę, dodać 1 łyżeczką masła. Gotować na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok.15 minut, aż kasza całkowicie wchłonie wodę i będzie miękka. Pozostawić do ostudzenia. Na łyżce masła klarowanego lub innego tłuszczu podsmażyć na większym gazie drobno posiekaną cebulę, do momentu aż zbrązowieje. Ugotowaną kaszę połączyć z białym serem i podsmażoną cebulą. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. W przypadku, gdy nadzienie będzie zbyt suche, dodać odrobinę tłuszczu.

Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, sól i tyle gorącej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać ok. 1 łyżeczki farszu i dokładnie zlepić, następnie robiąc falbanki. Duży garnek z osoloną wodą wstawić na gaz. Wrzucać pierogi partiami nie zmniejszając płomienia. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi nabierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać ze smażoną cebulką, (ewentualnie z boczkiem) lub polane masełkiem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pierogi-z-kasza-gryczana-i-bialym-serempierogi-z-kasza-gryczana-i-bialym-serem3pierogi-z-kasza-gryczana-i-bialym-serem2pierogi-z-kasza-gryczana-i-bialym-serem1
loading...
loading...
Poprzedni Wakacyjne grillowanie z LotusGrill XL
Nastepny Stek wołowy

10 komentarzy

  1. Marzena T (Mania)
    18 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Nie jadłam nigdy takich pierogów ;D Narobiłaś mi smaku !

    • Helen G.
      Helen G.
      18 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Są bardzo smaczne, polecam :)

  2. Jaglusia
    18 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Jest cudowne! Koniecznie muszę wypróbować!

  3. Ireneusz
    18 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Jadłem takie pieogi z kaszą i białym serem i potwierdzam, że są bardzo smaczne :)

  4. Łukasz
    19 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Wyglądają naprawdę smacznie :-).

    • Helen G.
      Helen G.
      19 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      I są smaczne ;-)

  5. Ania
    19 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Bardzo lubię je przyrządzić od czasu do czasu. U nas na Podkarpaciu też są dość popularne.

  6. AniaW
    19 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Na pewno spróbuję:-) polecam również wersję z kaszą jaglaną. Palce lizać! Pozdrawiam:-)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Dziękuję za polecenie. Na pewno wypróbuję wersję z kaszą jaglaną :)

  7. Irene
    21 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Moja babcia robiła takie pierogi, właśnie z kaszą gryczaną i białym serem, pychotka:) Nie próbowałam takiej kaszy niepalonej. Muszę ją kupić przy najbliższej okazji. Pozdrawiam!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *