Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem


Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Są popularne w kuchni kresowej oraz w rejonie Lubelszczyzny i Podlasia. Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznych pierogów ruskich. Kasza gryczana świetnie nadaje się zarówno do dań mięsnych, np. gołąbków, jako dodatek do gulaszu, jak również do dań typowo warzywnych. Jest ona niezwykle cenna w składniki odżywcze. Kasza gryczana należy do produktów wysoko energetycznych, bo w 100g zawiera 336 kcal.

Kasza gryczana jest wytwarzana z nasion gryki (Fagopyrum Mill.), rośliny należącej do rodziny rdestowatych. Oprócz węglowodanów złożonych, łatwo przyswajalnego białka, bogatego w tryptofan i lizynę oraz niewielkiej ilości tłuszczu, kasza gryczana zawiera też sporo błonnika, dzięki temu na długi czas zapewni nam uczucie sytości. Ponadto znajdziemy w niej witaminy B1, B2, B3, B6, P, rutynę, kwercetynę, kawas foliowy, magnez, wapń ,fosfor, potas, krzem, żelazo, jod, mangan, cynk, nikiel, kobalt, bor.

Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej

  • działa wzmacniająco i odżywczo (zawiera dużo witamin i składników mineralnych; wspomaga odporność organizmu)
  • działa przeciwbakteryjnie
  • działa rozgrzewająco
  • poprawia przemianę materii (zawiera dużo błonnika)
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • obniża ciśnienie krwi (zawiera dużo potasu)
  • nie zawiera glutenu
  • działa zasadotwórczo (odkwasza organizm)

Do dzisiejszych pierogów użyłam kaszy gryczanej niepalonej (białej). Posiada kremową barwę z delikatnymi odcieniami zieleni. Znacząco różni się smakiem w stosunku do tradycyjnej kaszy gryczanej sprzedawanej w sklepach, tzw. palonej o brązowym kolorze. Powiem krótko: moim skromnym zdaniem kasza gryczana niepalona jest dużo smaczniejsza. Osobiście nie przepadam za charakterystycznym, wyrazistym posmakiem goryczki kaszy gryczanej palonej.

Kasza niepalona charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i zapachem, jak kasza palona. Kasza gryczana niepalona jest również od niej bardziej wartościowa w składniki odżywcze, które w przypadku tamtej zostają częściowo utracone w procesie palenia. Jeśli nie jedliście kaszy gryczanej niepalonej, to polecam wam ją kupić na próbę. Jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo zdrowa.

(ok. 50 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 500g mąki pszennej typ 550

– ok. 1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

– 1 szklanka kaszy gryczanej

– 200g twarogu półtłustego lub tłustego

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu

– sól, pieprz

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i białym serem?

Nadzienie: Kaszę gryczaną opłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować 2 szklanki wody. posolić. Na wrzątek wsypać kaszę, dodać 1 łyżeczką masła. Gotować na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok.15 minut, aż kasza całkowicie wchłonie wodę i będzie miękka. Pozostawić do ostudzenia. Na łyżce masła klarowanego lub innego tłuszczu podsmażyć na większym gazie drobno posiekaną cebulę, do momentu aż zbrązowieje.

Ugotowaną kaszę połączyć z białym serem i podsmażoną cebulą. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. W przypadku, gdy nadzienie będzie zbyt suche, dodać odrobinę tłuszczu.

Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, sól i tyle gorącej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać ok. 1 łyżeczki farszu i dokładnie zlepić, następnie robiąc falbanki. Duży garnek z osoloną wodą wstawić na gaz. Wrzucać pierogi partiami nie zmniejszając płomienia. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi nabierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem podawać ze smażoną cebulką, (ewentualnie z boczkiem) lub polane masełkiem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pierogi-z-kasza-gryczana-i-bialym-serempierogi-z-kasza-gryczana-i-bialym-serem1pierogi-z-kasza-gryczna-i-bialym-serem2pierogi-z-kasza-gryczana-i-bialym-serem3pierogi-z-kasza-gryczana-i-bialym-serem4
loading...
Poprzedni Wakacyjne grillowanie z LotusGrill XL
Nastepny Stek wołowy

10 komentarzy

  1. Marzena T (Mania)
    18 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Nie jadłam nigdy takich pierogów ;D Narobiłaś mi smaku !

    • Helen G.
      Helen G.
      18 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Są bardzo smaczne, polecam :)

  2. Jaglusia
    18 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Jest cudowne! Koniecznie muszę wypróbować!

  3. Ireneusz
    18 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Jadłem takie pieogi z kaszą i białym serem i potwierdzam, że są bardzo smaczne :)

  4. Łukasz
    19 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Wyglądają naprawdę smacznie :-).

    • Helen G.
      Helen G.
      19 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      I są smaczne ;-)

  5. Ania
    19 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Bardzo lubię je przyrządzić od czasu do czasu. U nas na Podkarpaciu też są dość popularne.

  6. AniaW
    19 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Na pewno spróbuję:-) polecam również wersję z kaszą jaglaną. Palce lizać! Pozdrawiam:-)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Dziękuję za polecenie. Na pewno wypróbuję wersję z kaszą jaglaną :)

  7. Irene
    21 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Moja babcia robiła takie pierogi, właśnie z kaszą gryczaną i białym serem, pychotka:) Nie próbowałam takiej kaszy niepalonej. Muszę ją kupić przy najbliższej okazji. Pozdrawiam!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *