Jajecznica na kurkach


Uwielbiam  świeże grzyby, a już w szczególności kurki. Sezon na grzyby rozpoczęty. Ta wersja jajecznicy jest chyba smaczniejsza jak tradycyjna, no chyba, że na bekonie:) Gorąco polecam na nadchodzące wielkimi krokami jesienne poranki:)
 
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 4 jajka
– ½ cebuli lub 1 malutka (opcjonalnie)
– ok. ½ szklanki kurek
– 1,5 łyżki masła
– 1 łyżka mleka
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
Kurki dokładnie opłukać pod zimną wodą. Jeśli są duże pokroić na mniejsze części. Jajka wbić do miseczki i wymieszać. Posolić, dodać pieprz. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła zeszklić cebulę, dodać kurki i smażyć 3 minuty, następnie posypać pieprzem. Jeśli wchłonęły tłuszcz dodać jeszcze ½ łyżki masła. Rozbełtane jajka wlać na patelnię. Dodać mleko (jajecznica nie będzie sucha). Usmażyć jajecznicę. Na koniec posypać jajecznicę natką pietruszki i wymieszać. Podawać gorące jako dodatek do pieczywa.

 

Poprzedni Zapiekanka chłopska
Nastepny Omlet z wędzonym łososiem i pomidorem

4 komentarze

  1. Magda
    30 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    z kurkami – klasyka!:) mniam!

  2. wildkiss
    30 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Kurki uwielbiam, ale jajek niestety nie. Ja dodaję kurki na patelnię do cebuli:) Szkoda tylko, że aby ją usmażyć trzeba w miarę dużo oleju, a potem wszystko jest tłuste, ale zawsze radzę sobie nakładając wszystko prosto z patelni na ręcznik kuchenny i jest!:)

  3. evita0007
    30 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Ja uwielbiam jajecznicę z kurkami mmm :)

  4. Danuta Magda Slugocka
    10 października 2012
    Odpowiedz

    taką jajówę to mogę jeść….mam zamrożone malusie porcje kurek dla takiej jajówy….

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *