Jajecznica z kurkami


Jajecznica z kurkami

Kurki świetnie sprawdzają się między innymi jako dodatek do jajecznicy, nadając jej niebanalnego charakteru. Jajecznica z kurkami to jedna z moich ulubionych jej wersji. Pamiętajcie tylko, aby dobrze opłukać grzyby przed podsmażeniem, gdyż mogą być zabrudzone ziemią. Jajecznicę z kurkami polecam po usmażeniu posypać szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki. Jest doskonała szczególnie na śniadanie do świeżego pieczywa.

(Dla 2 osób)

Składniki:
– 4-5 jaj
– ½ cebuli lub 1 malutka (opcjonalnie)
– ½ szklanki świeżych kurek
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki mleka
– sól, pieprz

Dodatkowo:
– szczypiorek lub posiekana natki pietruszki

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Kurki dokładnie opłukać pod zimną wodą. Jeśli są duże pokroić na mniejsze części. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać widelcem. Posolić, dodać pieprz. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła zeszklić cebulę. Następnie dodać dodać kurki i smażyć 2-3 minuty. Lekko posolić i posypać pieprzem. Rozbełtane jajka wlać na patelnię. Dodać mleko (jajecznica nie będzie sucha). Smażyć jajecznicę do ścięcia jajek na niedużym ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Jajecznicę z kurkami podawać gorącą na śniadanie, bądź kolację jako dodatek do pieczywa. Posypać udekorowaną szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

jajecznica-z-kurkamijajecznica-z-kurkami1jajecznica-z-kurkami2
loading...
Poprzedni Zapiekanka chłopska
Nastepny Omlet z wędzonym łososiem i pomidorem

4 komentarze

  1. Magda
    30 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    z kurkami – klasyka!:) mniam!

  2. wildkiss
    30 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Kurki uwielbiam, ale jajek niestety nie. Ja dodaję kurki na patelnię do cebuli:) Szkoda tylko, że aby ją usmażyć trzeba w miarę dużo oleju, a potem wszystko jest tłuste, ale zawsze radzę sobie nakładając wszystko prosto z patelni na ręcznik kuchenny i jest!:)

  3. evita0007
    30 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Ja uwielbiam jajecznicę z kurkami mmm :)

  4. Danuta Magda Slugocka
    10 października 2012
    Odpowiedz

    taką jajówę to mogę jeść….mam zamrożone malusie porcje kurek dla takiej jajówy….

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *