Kotlety jajeczne


Kotlety jajeczne

Najsmaczniejsze są z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Kotlety jajeczne to pożywna i prosta wegetariańska potrawa. Przygotowuje się je z ugotowanych i startych na tarce jajek, wymieszanych z dodatkiem tych surowych, podsmażonej cebulki oraz bułki tartej.

Polecam dodać do masy także łyżkę majonezu, który sprawi, że kotlety będą soczyste. Bardzo lubię robić kotlety z jajek, gdyż są łatwe i stosunkowo szybkie w przyrządzeniu. Jajka możecie sobie wcześniej ugotować i wstawić do lodówki.

Polecam wam spróbować także:

kotlety jajeczne z pieczarkami

kotlety jajeczne z żółtym serem

(9-10 sztuk)

Składniki:

– 10 jajek ugotowanych na twardo

– 2 jajka surowe

– 1 łyżka majonezu

– 1 cebula

– 1 łyżka masła

– kilka łyżek bułki tartej

– szczypiorek

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety jajeczne?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać do jajek. Wbić 2 jajka surowe, majonez, dodać drobno posiekany szczypiorek i bułkę tartą, tyle by swobodnie móc formować kotlety. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety, lekko je spłaszczać i na koniec obtoczyć bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, na małym gazie. Kotlety jajeczne podawać z ziemniakami i surówką, polecam surówkę z pora i marchewki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-jajecznekotlety-jajeczne1kotlety-jajeczne2kotlety-jajeczne3
loading...
Poprzedni Schab pieczony
Nastepny Paszteciki z kapustą i grzybami

8 komentarzy

  1. Magda
    4 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Fajne kotlety, jajeczne bardzo lubię :)

  2. Ania
    4 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Lubię takie kotleciki, ale dawno już nie jadłam. Narobiłaś mi ochoty :)

  3. agata
    5 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Ciekawy pomysł :)

  4. Malwina
    5 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Takie kotleciki bardzo lubiłam jako dziecko. Teraz robię je dość rzadko. Najczęściej podaję je z sosem tatarskim :)

    • Helen G.
      Helen G.
      5 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Z sosem tatarskim też są bardzo smaczne :)

  5. Beti
    5 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie kotleciki :-)

  6. Nieco Starsza Dziewczyna
    5 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Muszę wypróbować ten przepis koniecznie :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      5 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *