Hummus domowy


Hummus domowy

To pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej Tahini. Hummus jest zdrowym i pożywnym dodatkiem do pieczywa. Z powodzeniem zastępuje typowe serki, wędlinę czy pasztet. Przepis na hummus domowy, który jest zdrowszy od gotowego ze sklepu, jest bardzo prosty. Pastę z ciecierzycy możecie przygotować na dwa sposoby: używając gotowej cieciorki z puszki albo ziaren ciecierzycy, uprzednio namoczonych przez noc i ugotowanych. Pierwsza metoda jest oczywiście dużo szybsza.

Hummus jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera m in. białko, błonnik, fitosterole,  witaminy z grupy B, jak również składniki mineralne (wapń, magnez, potas, żelazo). Osoby mające problem z trawieniem roślin strączkowym powinny przygotowywać hummus z gotowanych i wcześniej namaczanych ziaren cieciorki oraz obowiązkowo dodawać do pasty kmin rzymski (tzw. kumin), który zapobiega przykrym wzdęciom.

Zobacz także

pasta Tahini (sezamowa)

domowe masło orzechowe.

Składniki:

– 1 puszka ciecierzycy (400g) lub 2 szklanki ziaren ciecierzycy

– 4 łyżki pasty z sezamu Tahini

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 ząbki czosnku

– 4 łyżki soku z cytryny

– ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)

– sól, pieprz

Jak zrobić hummus domowy?

Jeśli używacie ziaren ciecierzycy, należy ją uprzednio namoczyć w zimnej wodzie (2 razy tyle wody co ziaren) i pozostawić na noc. Następnie przecedzić ziarna ciecierzycy i zalać świeżą wodą. Nie solić. Po zagotowaniu wody łyżką cedzakową zebrać białą pianę. Ciecierzycę gotować do miękkości około 1,5 godziny. Sól można dodać dopiero pod sam koniec gotowania ziaren.

Ciecierzycę z puszki wystarczy odsączyć z zalewy. Wymieszać z pastą Tahini, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Masę zmiksować przy użyciu blendera. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, dodać trochę wody niegazowanej.

Pastę hummus przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Hummus podawać z dodatkiem pieczywa. Można skropić pastę oliwą z oliwek, posypać mieloną słodką papryką i udekorować natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

hummus domowy3
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Chłodnik z ogórków
Nastepny Krokiety z pieczarkami

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *