Chleb sitkowy


Chleb sitkowy

Nie ma to jak domowy chleb… ten zapach, jaki unosi się w kuchni… i radość bliskich – bezcenne. Pieczenie chleba weszło mi w nawyk na dobre. Nie wiem, który to już mój wypiek ale nie zamierzam zaprzestać. Dziś chleb sitkowy – chleb „klasyk”, jaki często można kupić w piekarniach.  A żeby nie było nudno, to do posypki użyłam siemienia lnianego. Takie pieczywo mogłabym jeść codziennie :-)

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb sitkowy (500g) do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe*

*mieszanka jest już obecnie niedostępna, można natomiast kupić inne

– woda

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

– siemię lniane do posypania

Skład mieszanki: mąka żytnia sitkowa t1400, mąka pszenna t750, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant. Mieszanka nie zawiera konserwantów, GMO, GMM.

Jak upiec chleb sitkowy?

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość obu torebek dużej i małej wymieszać w naczyniu, wlać 400g wody o temp. 30˚C i przez 20 minut mieszać  (wyrabiam ciasto rękami, choć można to robić drewnianą łopatką). Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30 minut (leżakowanie). Następnie przełożyć do foremki albo koszyka rozrostowego, przykryć ściereczką i  ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie). Ja posypałam chleb siemieniem lnianym. Wstawić ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskać ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) Wypiekać chleb przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec przez kolejne 30 minut (razem 35 minut). Upieczony chleb sitkowy studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-sitkowychleb-sitkowy3chleb-sitkowy2chleb-sitkowy1
loading...
Poprzedni Sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem i kukurydzą
Nastepny Faworki

2 komentarze

  1. Ervisha
    23 lutego 2014
    Odpowiedz

    Ja uwielbiam domowe pieczywo. sama piekę od 3 lat :)

  2. magma
    23 lutego 2014
    Odpowiedz

    wygląda bardzo smacznie:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *