Chleb sitkowy


DSCN1704

Nie ma to jak swój własny chleb… ten zapach, jaki unosi się w kuchni… i radość bliskich – bezcenne. Pieczenie chleba weszło mi w nawyk na dobre. Nie wiem, który to już mój wypiek ale nie zamierzam zaprzestać. Dziś chleb sitkowy – chleb „klasyk”.  A żeby nie było nudno, to  do posypki użyłam siemienia lnianego.  Takie pieczywo mogłabym jeść codziennie 🙂

DSCN1683

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb sitkowy (500g) do kupienia w sklepach chlebnazdrowie.pl oraz wypiekacz.com.pl

– woda

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

 

Skład mieszanki: mąka żytnia sitkowa t1400, mąka pszenna t750, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Mieszanka nie zawiera konserwantów, GMO, GMM.

DSCN0899

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba.

 

Zawartość obu torebek dużej i małej mieszamy w naczyniu, wlewamy 400g wody o temp. 30˚C i przez 20 minut mieszamy (ja wyrabiam ciasto rękami, choć można to robić drewnianą łopatką).

 

Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut (leżakowanie).

 

 

Przekładamy do foremki albo koszyka rozrostowego, przykrywamy ściereczką i  ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie).  Ja posypałam chleb siemieniem lnianym.

 

Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskujemy ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) i wypiekamy chleb przez 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy przez kolejne 30 minut (razem 35 minut).

 

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Helen G.

DSCN1704DSCN1702DSCN1712

 

Poprzedni Sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem i kukurydzą
Nastepny Faworki

2 komentarze

  1. Ervisha
    23 lutego 2014
    Odpowiedz

    Ja uwielbiam domowe pieczywo. sama piekę od 3 lat 🙂

  2. magma
    23 lutego 2014
    Odpowiedz

    wygląda bardzo smacznie:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *