Kakaowo-bananowa owsianka


DSCN1306

Moja ulubiona. Lubię ją jeść zwłaszcza na kolację, ale będzie pasować także na dobry początek dnia. Jest odżywcza i zapewnia uczucie sytości na długo. Podaję proporcje, jakie ja daję. Można oczywiście dać większe wedle uznania.

DSCN1306

(Dla 1 osoby)

Składniki:

– 3-4 łyżki płatków owsianych

– ok. ½ szklanki mleka

– 1 banan pokrojony w plastry

– 1 łyżka rodzynek

– 1 czubata łyżeczka kakao

– szczypta cynamonu

– garść orzechów

– garść pestek słonecznika

– 1 łyżeczka miodu

 

Nieduży garnek zwilżyć wodą (wodę wylać), wsypać płatki i zalać je mlekiem. Postawić na gaz. Po zagotowaniu wsypać rodzynki. Gotować 3-4 minuty, często mieszając (płatki lubią przywierać). Na koniec dać szczyptę cynamonu.

Dodać czubatą łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać. Przełożyć owsiankę do miseczki, dodać banana i bakalie. Dodać odrobinę zimnego mleka, by ostudzić nieco płatki, po czym dodać miód.

Smacznego!

Helen

DSCN1311DSCN1310

 

Poprzedni Palmiery cynamonowe
Nastepny Oleje Zielony Nurt - olej lniany i olej z rzepaku

4 komentarze

  1. Szana
    18 stycznia 2013
    Odpowiedz

    moje jutrzejsze śniadanko, akurat mam wszystko, co potrzeba 🙂
    pozdrawiam,
    szana! 🙂

  2. teenager ;)
    19 stycznia 2013
    Odpowiedz

    kocham owsianki , każdą , a ta wyżej pychotka po prostu ;d

  3. Reni47
    2 czerwca 2013
    Odpowiedz

    A te migdały to nie obierasz ze skórki?

  4. Helen
    2 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Nie obieram, a powinnam?

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *