Sałatki i surówkiWegetariańskie

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka z dodatkiem pieczarek marynowanych, jajek, sera żółtego, ogórka konserwowego i kukurydzy konserwowej. Sałatka z pieczarkami marynowanymi może być wzbogacona również o szynkę konserwową, wedle waszego uznania a zamiast kukurydzy można dać groszek konserwowy.

Sałatka z pieczarkek marynowanych i sera żółtego bardzo smakuje moim bliskim. Dodam, że znika ona w szybkim tempie. Sałatka ta idealna na różne spotkania rodzinne.

Zobacz także → sałatka szwajcarska. 

(duża salaterka, dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 średni słoiczek pieczarek marynowanych (300 ml)

– 4 jajka

– 1 por (tylko biała część)

– 120g sera żółtego w kostce

– 4 ogórki konserwowe

–  1 puszka kukurydzy konserwowej

– 3 łyżki majonezu

– 1 łyżeczka musztardy

– sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z pieczarkami marynowanymi?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w średną kostkę. Por pokroić w półksiężyce, posypać solą odstawić na kilka minut, by zmiękł. Następnie ugnieść dłońmi. Pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić w ćwiartki. Kukurydzę odsączyć zalewy. Ogórki i ser żółty pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, sól, pieprz i musztardę do smaku. Dokładnie wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Sałatkę z pieczarkami marynowanymi podać na śniadanie lub kolację z dodatkiem pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Sałatka z pieczarkami marynowanymi
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close