Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka z dodatkiem pieczarek marynowanych, jajek, sera żółtego, ogórka konserwowego i kukurydzy konserwowej. Sałatka z pieczarkami marynowanymi może być wzbogacona również o szynkę konserwową, wedle waszego uznania a zamiast kukurydzy można dać groszek konserwowy.
Sałatka z pieczarkek marynowanych i sera żółtego bardzo smakuje moim bliskim. Dodam, że znika ona w szybkim tempie. Sałatka ta idealna na różne spotkania rodzinne.
Zobacz także → sałatka szwajcarska.
(duża salaterka, dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 średni słoiczek pieczarek marynowanych (300 ml)
– 4 jajka
– 1 por (tylko biała część)
– 120g sera żółtego w kostce
– 4 ogórki konserwowe
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę z pieczarkami marynowanymi?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w średną kostkę. Por pokroić w półksiężyce, posypać solą odstawić na kilka minut, by zmiękł. Następnie ugnieść dłońmi. Pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić w ćwiartki. Kukurydzę odsączyć zalewy. Ogórki i ser żółty pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, sól, pieprz i musztardę do smaku. Dokładnie wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Sałatkę z pieczarkami marynowanymi podać na śniadanie lub kolację z dodatkiem pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć