Potrawy dla Dzieci

Mus jabłkowy dla dzieci od 6. miesiąca życia

Mus jabłkowy dla dzieci od 6. miesiąca życia

Półki sklepowe uginają się od gotowych słoiczków z jedzeniem dla dzieci. Nic jednak nie zastąpi naturalnego pokarmu przygotowanego na świeżo, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Mus jabłkowy można podawać niemowlakom po ukończeniu 6.miesiąca życia oraz rzecz jasna starszym dzieciom. Taki deser wzbogaci również kaszki czy owsiankę. Może stanowić także farsz do naleśników starszych pociech. Mus jest naturalnie słodki i nie ma potrzeby dodatkowo go dosładzać. Proporcje musu możemy zwiększać w zależności od potrzeby. Dobrym pomysłem jest przygotowanie większej ilości musu jabłkowego i pasteryzacja słoiczków. Najpierw należy włożyć umyte słoiczki do wody i zagotować. Gorący mus umieścić w słoiczkach, zakręcić i postawić do góry nogami. Odstawić do ostygnięcia. I gotowe!

(1 porcja)

składniki:

– 1 jabłko

– 2 łyżki wody przegotowanej lub niegazowanej

Jak zrobić mus jabłkowy dla dzieci od 6. miesiąca życia?

Jabłko umyć, obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę. Jabłko umieścić w rondelku, zalać wodą. Dusić na wolnym ogniu przez 10-15 minut, do miękkości. Zmiksować na gładki mus. Można dodać łyżeczkę kleiku ryżowego, choć nie jest to konieczne. W razie potrzeby dolać nieco wody. Podawać dziecku przestudzone. Mus można dodać również do kaszki dla dziecka.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Mus jabłkowy dla dzieci od 6. miesiąca życia
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close