Potrawy ŚwiąteczneWegetariańskieZupy i kremy

Szybki barszcz czerwony

Szybki barszcz czerwony

Jest nieodzownym elementem takich potraw jak krokiety, paszteciki czy wigilijne uszka. Szybki barszcz czerwony stanowi alternatywę dla wigilijnego barszczu czerwonego na zakwasie. Nie zawsze mam ochotę i czas robić zakwas i czekać kilka dni, aż buraki się ukiszą.

Nie chcę też kupować gotowego barszczyku z torebki czy z kartonu. Wtedy właśnie sięgam po mój przepis na szybki barszcz czerwony. Zamiast robić zakwas, daję do barszczu ocet winny lub sok z cytryny.

Zwykle przygotowuję barszcz z 1 kilograma buraków i 2 litrów wody. Możecie oczywiście zwiększyć proporcje dając np. 1,5 kg buraków i 2,5-3 l wody, w zależności od ilości gości. Zachęcam was do spróbowania 🙂

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg buraków

– garść suszonych grzybków (np. borowiki, podgrzybki)

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– pół selera

– biała część pora

– 1 cebula

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 5-6 ziarenek pieprzu

– 1-2 najlepiej winne jabłka

– 3 suszone śliwki (można dać też wędzone śliwki)

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka suszonego majeranku

– cukier

– ocet winny lub sok z cytryny

– sól, pieprz

Jak zrobić szybki barszcz czerwony?

Grzyby zalać wrzątkiem w rondelku, przykryć pokrywką i odstawić. Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler, por) umyć, obrać i pokroić na większe kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki, czosnek zaś na połówki. Umieścić w dużym garnku i zalać ok. 2 l wody.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Posolić 1 łyżeczką soli. Dusić na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone w plasterki buraki, umyte jabłka ze skórką (pokrojone na ćwiartki), grzyby razem z wodą oraz suszone śliwki. Dusić kolejne 40 minut na małym gazie.

Na koniec doprawić barszcz octem lub sokiem z cytryny wedle smaku, cukrem, roztartym w palcach majerankiem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Barszcz pozostawić jeszcze przez godzinę w garnku (aby przeszedł smakiem warzyw i przypraw), po czym przecedzić przez sito. Najsmaczniejszy jest na następny dzień.

Szybki barszcz czerwony można podawać zarówno z uszkami w formie dania głównego na Wigilię, jak i do popicia wszelkich krokietów (polecam krokiety z szynką, pieczarkami i serem albo krokiety z mięsem) czy pasztecików.

Smacznego!

Helen G.

Szybki barszcz czerwony
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button