Szybki barszcz czerwony
![Szybki barszcz czerwony Szybki barszcz czerwony](https://domowe-potrawy.pl/media/szybki-barszcz-do-krokietow-pasztecikow-i-wigilijnych-uszek-bez-zakwasu1.jpg)
Szybki barszcz czerwony
Jest nieodzownym elementem takich potraw jak krokiety, paszteciki czy wigilijne uszka. Szybki barszcz czerwony stanowi alternatywę dla wigilijnego barszczu czerwonego na zakwasie. Nie zawsze mam ochotę i czas robić zakwas i czekać kilka dni, aż buraki się ukiszą.
Nie chcę też kupować gotowego barszczyku z torebki czy z kartonu. Wtedy właśnie sięgam po mój przepis na szybki barszcz czerwony. Zamiast robić zakwas, daję do barszczu ocet winny lub sok z cytryny.
Zwykle przygotowuję barszcz z 1 kilograma buraków i 2 litrów wody. Możecie oczywiście zwiększyć proporcje dając np. 1,5 kg buraków i 2,5-3 l wody, w zależności od ilości gości. Zachęcam was do spróbowania 🙂
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1kg buraków
– garść suszonych grzybków (np. borowiki, podgrzybki)
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– pół selera
– biała część pora
– 1 cebula
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 5-6 ziarenek pieprzu
– 1-2 najlepiej winne jabłka
– 3 suszone śliwki (można dać też wędzone śliwki)
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– cukier
– ocet winny lub sok z cytryny
– sól, pieprz
▌Jak zrobić szybki barszcz czerwony?
Grzyby zalać wrzątkiem w rondelku, przykryć pokrywką i odstawić. Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler, por) umyć, obrać i pokroić na większe kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki, czosnek zaś na połówki. Umieścić w dużym garnku i zalać ok. 2 l wody.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Posolić 1 łyżeczką soli. Dusić na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone w plasterki buraki, umyte jabłka ze skórką (pokrojone na ćwiartki), grzyby razem z wodą oraz suszone śliwki. Dusić kolejne 40 minut na małym gazie.
Na koniec doprawić barszcz octem lub sokiem z cytryny wedle smaku, cukrem, roztartym w palcach majerankiem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Barszcz pozostawić jeszcze przez godzinę w garnku (aby przeszedł smakiem warzyw i przypraw), po czym przecedzić przez sito. Najsmaczniejszy jest na następny dzień.
Szybki barszcz czerwony można podawać zarówno z uszkami w formie dania głównego na Wigilię, jak i do popicia wszelkich krokietów (polecam krokiety z szynką, pieczarkami i serem albo krokiety z mięsem) czy pasztecików.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam barszczyk 🙂 Narobiłaś mi ochoty 🙂
mniam 🙂