Kleik ryżowy na zatrucia


Kleik ryżowy na zatrucia

Podaje się go chorym dzieciom i dorosłym na zatrucia pokarmowe. Kleik ryżowy to nic innego jak rozgotowany na papkę ryż z odrobiną soli i ewentualnie masła. Taki pokarm działa odżywczo oraz łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego związane z wymiotami. Kleik ryżowy jest również pierwszym pokarmem, jaki podaje się niemowlętom po mleku matki lub mleku modyfikowanym. Podczas zatrucia oprócz kleiku można jeść także sucharki lub czerstwą bułkę.

Kleik przyrządza się na wodzie lub mleku. Ten pierwszy jest mniej smaczny ale podczas zatruć sprawdza się idealnie. Kleik ryżowy podaje się także chorym w szpitalu po operacji aby stopniowo wracali do tradycyjnej diety. Pamiętam, jak sama otrzymałam go będąc po operacji. Kleik można też ugotować również z kaszy jęczmiennej, kaszki kukurydzianej, kaszy manny oraz z płatków owsianych. Jeśli nasze samopoczucie na to pozwala, możemy urozmaicić potrawę dodatkiem startego jabłka ale bez dodatku cukru.

Pamiętajmy aby w trakcie zatrucia pokarmowego, któremu towarzyszą wymioty a czasem i biegunka, uzupełniać płyny. Należy pić dużo niegazowanej wody mineralnej, ziołowe herbaty (mięta, rumianek, dziurawiec, melisa), gorzką herbatę albo rozwodniony kisiel bez cukru. Zawarta w nim skrobia działa osłonowo na przewód pokarmowy. Zalecane jest również picie wody przegotowanej z dodatkiem soli, sody oczyszczonej i glukozy (na 1 litr wody dajemy po 1 łyżeczce soli i sody oraz 4 łyżeczki glukozy). Glukozę można kupić sklepie spożywczym albo w aptece.  Należy unikać natomiast napojów i soków słodzonych. Wodę można pić lekko osoloną.

(2 porcje)

*proporcje można zmniejszyć o połowę dając 50g ryżu = 0,2 szklanki na ½ l wody)

Składniki:

– 100g ryżu (niecałe pół szklanki/1 szklanka suchego ryżu to 225g)

– 1 l wody

– sól do smaku

– ½ łyżeczki masła (opcjonalnie)

Jak zrobić kleik ryżowy na zatrucia?

Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli mamy ryż w woreczku, należy go wsypać do garnka. Zalać wodą. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1-1,15 godziny, co jakiś czas mieszając papkę. Ryż powinien się rozgotować na papkę i wchłonąć całą wodę. Przed podaniem posolić do smaku, dodać masła i wymieszać. Kleik ryżowy spożywać ciepły.

Smacznego!

Zdrowia życzę!

Helen G.


Galeria zdjęć

kleik-ryzowy-na-zatrucia3kleik-ryzowy-na-zatrucia2kleik-ryzowy-na-zatrucia1kleik-ryzowy-na-zatrucia
Poprzedni Proziaki – podkarpackie placki na sodzie
Nastepny Szybki barszcz czerwony

6 komentarzy

  1. Ania
    9 maja 2017
    Odpowiedz

    Ryżowy kleik jest bardzo łagodny dla żołądka :) Robiłam sobie podobny po operacji :) Działał cuda :)

  2. lukaszmakeup.pl
    10 maja 2017
    Odpowiedz

    Trudno by mi było to przełknąć :P

    • Helen G.
      Helen G.
      10 maja 2017
      Odpowiedz

      Posolony nie jest taki zły:)

  3. Idyllaablog
    11 maja 2017
    Odpowiedz

    Przypomniało mi się jak jeszcze rok temu mój synek wcinał taki kleik:)

  4. Chocolade
    11 maja 2017
    Odpowiedz

    Mam nadzieję, że nigdy nie będę musiała tego jeść :D

  5. Ewelina Serafińska
    12 maja 2017
    Odpowiedz

    ja robie taki kleik i dodaje np owoce ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *