Pierogi z serem na słodko


Pierogi z serem na słodko

Najpyszniejsze robiła moja babcia Ania. Pierogi z serem na słodko według jej receptury charakteryzowały się delikatnym i cienkim ciastem oraz pysznym nadzieniem z białego sera, z wyraźnie waniliową nutą. W dzisiejszym przepisie staram się odtworzyć ten pamiętny smak babcinych pierogów z serem. Choć babcia nie dodawała do sera żółtka ani budyniu. Ja to robię, gdyż wydaje mi się, że twaróg ma wówczas lepszą konsystencję. Jeśli akurat nie macie budyniu, możecie dać również mąkę ziemniaczaną. Pierogi z białym serem na słodko z pewnością najbardziej posmakują dzieciom. Spróbujcie je im zrobić któregoś dnia a zobaczycie uśmiech waszych pociech na twarzy :-) Zrekompensuje wasz trud poniesiony w kuchni. Spróbujcie także moich przepisów na obiady na słodko:

makaron z serem na słodko

pierogi leniwe (kluski leniwe)

ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

(około 50 sztuk)

Ciasto:

– 500g mąki pszennej (najlepiej typ 500 lub 550)

– ok.1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– ½ łyżeczki soli

Farsz serowy:

– 500g twarogu półtłustego lub tłustego

– 3 łyżki cukru (daję zdrowszy ksylitol)

– 1 żółtko

– 1 cukier waniliowy (16g)

– 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku lub mąki ziemniaczanej

– garść rodzynek (opcjonalnie)

Dodatkowo:

– mały kubek gęstej śmietany z dodatkiem 1 łyżeczki cukru

– cynamon do posypania

– stopione masło do polania (opcjonalnie)

Jak zrobić pierogi z serem na słodko?

Farsz serowy: Twaróg dokładnie rozgnieść w misce widelcem. Można też ewentualnie go zmielić, jeśli ma duże grudki. Następnie dodać żółtko oraz cukry. Jeśli dodajemy rodzynki, należy je najpierw namoczyć kilka minut we wrzątku i odsączyć. Ser dokładnie wymieszać.

Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, sól i gorącą wodę, tyle by zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować na cienki placek. Resztę owinąć folią aluminiową lub spożywczą, by nie schło. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Na każde kółko nałożyć ok. 1 łyżeczkę farszu. Dokładnie zlepić brzegi. Następnie zrobić falbanki lub wianuszek. Można też zlepione brzegi pieroga dociskać brzegiem widelca, tworząc wzorek.

Duży garnek z osoloną wodą i łyżeczką oleju wstawić na gaz. Pierogi wkładać partiami na wrzątek. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi z serem podawać z posłodzoną gęstą śmietaną, posypane cynamonem lub polane masełkiem i posypane cukrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pierogi-z-serem-na-slodkopierogi-z-serem-na-slodko1pierogi-z-serem-na-slodko2pierogi-z-serem-na-slodko3pierogi-z-serem-na-slodko4
loading...
Poprzedni Ciasteczka orzechowe
Nastepny Pulpeciki w sosie koperkowym

10 komentarzy

  1. Ania
    13 października 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam pierogi :) Pycha :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 października 2017
      Odpowiedz

      Ja też ;-)

  2. Beti
    13 października 2017
    Odpowiedz

    Pyszne pierożki, dawno takich na słodko nie jadłam :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 października 2017
      Odpowiedz

      Lubię czasem zjeść dla odmiany pierogi na słodko :)

  3. Królowa Karo
    13 października 2017
    Odpowiedz

    Mniam, smak dzieciństwa! U mnie jutro dla odmiany naleśniki z serem na słodko :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 października 2017
      Odpowiedz

      Też super propozycja :-)

  4. Marzena
    15 października 2017
    Odpowiedz

    Oj ale mi narobiłaś smaku :-)

  5. Ervisha
    16 października 2017
    Odpowiedz

    Nigdy nie lubiłam pierogów na słodko i nie polubię, ale ślicznie je lepisz :)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 października 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  6. Kuchnia MagdaLeny
    19 października 2017
    Odpowiedz

    Piękne pierożki :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *